Vikcykelfajten är vunnen – SL tar bort väsktvånget

Det lite käcka men diskreta du-har-mail-ljudet från paddan skvallrade om att det rörde sig om ett glädjebud. Det lät på nåt märkligt vis både hopfullt och upplyftande. Kanske ett genombrott i fällcykelkampen, tänkte jag. Som tur var stämde mina föraningar till punkt- och pricka.

Läs och njut:

”Hej David!

Det är beklagligt vi inte har uppmärksammat beslutet, men vi har efter ditt samtal fört ett resonemang här hos oss och vi kommer att ändra villkoren avseende medtagande av hopfällbar cykel. Information till kund kommer att läggas ut på sl.se med en del förhållningsregler (visa hänsyn till andra resenärer, cykeln förvaras vid barnvagnsutrymmet på buss (som övrigt medtaget bagage) och får medtagas i mån av plats (gäller även resenärer med barnvagn). Cykeln får inte placeras i gångar i tunnelbana eller pendeltåg (av utrymningsskäl, gäller även resenärer med barnvagn)). Information kommer även att gå ut till trafikpersonalen. Min förhoppning är att vi får det klart till den 1 mars när den riktiga cykelsäsongen drar igång!

Tack för att du belyste den här frågan. Har du flera synpunkter är du välkommen att återkomma!

Med vänlig hälsning Sandra Benngård”

Ungefär samma regler som för barnvagn. Inget skydd eller väsktvång. Man får helt enkelt lita till vikcyklistens omdömesförmåga att inte gå omkring och skita ner sina medresenärer i fortsättningen. Har man fått in en endaste rapport inom tio år, att detta skulle hänt – blir jag mycket förvånad.

Sandra Benngård fortsätter att berätta att frågan verkligen ”tagit skruv” hos SL, vilket hon tycker är skoj, och tackar mig än en gång för att jag uppmärksammade dem på den.

Alltså vidare diskussion på huvudkontoret. Det ja! Jag lyfter på hatten och glädjer mig åt att ha förgyllt SL-tjänstemännens tillvaro med givande och samhällsnyttiga samtalsämnen rörande hopfällbara cyklar.

Hon ber mig även att upplysa mina läsare om att nämnda förhållningsregler i detta inlägg, kan komma att behöva kompletteras en aning.

Jag var nära att ge upp. Har ringt och mejlat så himla mycket om det här. Känns grymt att det här gick vägen och jag har banne mig fått blodad tand – trots att det bara är ett litet, litet steg i rätt riktning mot cykelutopin.

Det fina med denna regelförändring är även att nu kommer folk se- och bli medvetna om att man kan kombinera cykel- och tåg på detta sätt. Gömmer man den i en väska så förblir ju folk oupplysta.

Ett litet sidospår. Vår fina dyra pump, Joe Blow, som vi ställt i cykelrummet, har varit borta ungefär sen jag drog igång detta fällcykelkrig. Stulen trodde vi, men idag när jag kom hem från jobbet, ledande min cykel ner mot cykelrummet, hade en städare just låst upp en intilliggande förrådsdörr som nu stod på glänt. Av en händelse tittade jag in, och där stod den. Den fina gula pumpen. Återfunnen. Nästan samma timma som jag via mejlet fått reda på att SL kapitulerat och kampen var vunnen.

Det väljer jag att se som ett symboliskt tecken på att det här är startskottet på en cykelrenässans utan historisk motsvarighet.

Nu öppnar jag en kall för att fira…

God natt alla trampande hjältar därute.

/DS

 

25 reaktioner till “Vikcykelfajten är vunnen – SL tar bort väsktvånget

 1. Demi B. säger:

  hurra för små framsteg! 🙂

  skönt med pumpen! har oxå min (samma gula) i cykelrummet, hoppas den gör mer nytta där än i min lägenhet.

 2. Johan säger:

  YES!

  Du är min nya hjälte, fy FAN vad bra gjort. Egentligen borde du få en staty på Riddarholmen.

  Titan-Brompton, here I come. Blir det några fräscha uppdateringar på 2013 års modell?

 3. Ulrika säger:

  Hurra! Bra jobbat! Håller med om att det inte handlar så mkt om själva skyddet utan snarare att folk nu kan se att man kan ta med cykel på SL och bli inspirerade.

 4. David säger:

  Tack för alla kommentarer.

  Skulle jag bli staty på Riddarholmen, och om jag får välja, föredrar jag att stå nånstans i närheteten av Birger Jarl:)

 5. Jonas säger:

  Grattis och bra jobbat (nu cyklar jag inte i hufvudstaden, men det ni gör brukar ju sippra ut på landet så småningom)!

 6. Joakim säger:

  Starkt jobbat! Tack för din envishet! Och marknadsföringsargumentet är riktigt bra! Tyvärr har inte SL ännu ändrat sin hemsida ”Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel som förvaras i väska.” står tyvärr fortfarande.

  Men det intressanta är alla förbehåll man känner att man måste skriva ut ”visa hänsyn till andra resenärer, cykeln förvaras vid barnvagnsutrymmet på buss (som övrigt medtaget bagage)”. Det gäller väl alla resenärer att visa hänsyn till varandra? Det gäller väl alla resenärer att upp till egen förmåga stuva undan bagaget var som helst så det inte står i vägen för andra? Jag brukar ju ha min brompton i ”dragspelet” på bussen, eller under sätet, naturligtvis så att ingen annan hindras. Varför denna otroliga detaljreglering? Hoppas på en mer generell formulering. Alla som åker buss och pendeltåg ser ju till att visa hänsyn och hålla undan bagage, annars får man en avhyvling av sina medresenärer eller av busschauffören. Så borde det iallafall fungera.

 7. David säger:

  Tack Joakim. Kan hålla med om att många ”självklara” förbehåll skulle SL kunna lämna oskrivna.

  Viktigaste är ändå att du nu kan, om du vill, lämna väskan/skyddet hemma. Fler kommer att se att det existerar åtminstone nån form av cyklar i kollektivtrafiken.

  Sandra Benngård skriver i sitt mail att man siktar på att få det hela formulerat på sl.se till första mars.

 8. House Cleaner Oxnard säger:

  Everything posted was very logical. But, think on this, suppose you added a little content?
  I am not suggesting your content is not good.,
  however what if you added something that grabbed people’s attention? I mean Liv utan bil › Vikcykelfajten är vunnen – SL tar bort
  väsktvånget is a little boring. You could look at Yahoo’s front page
  and watch how they create article headlines to get viewers
  to click. You might add a video or a related picture or two to grab readers
  excited about what you’ve written. Just my opinion, it
  might make your website a little bit more interesting.

 9. Zeydan säger:

  skriver:Jag vill ff6lja din resa genom graviditeten 🙂 Je4tte fina kle4der, dom e4r se5 mjuka och skf6na. Jag var inte alls petig i bf6rjar men nu e4r jag je4tte petig med kle4der, hehe! Det finns se5 mkeyct fint! Hoppas du me5r bra! Kram

 10. Pingback: shaun
 11. funklord säger:

  Mycket bra! jag utnyttjade detta i somras med en hopfällbar elcykel, för att ta mig de sista 30km från busshållplatsen till lantstället.

  Men man borde även utöka SLs regler för att tillåta åkning med personlig transport som uppfyller kraven för samma nivå av kontroll och granularitet som en fotgängare.
  Dvs. inte cykel eller segway men andra, mekaniskt mer genomtänkta konstruktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *