Det vanligaste röst-problemet kallas rösttrötthet (fonasteni) vilket visar sig genom att du lätt blir hes, sliten och trött i rösten.
orsaken till rösttrötthet är oftast att du har ett röstkrävande yrke. Och att du känner dig stressad och spänd. Din röstteknik lämnar förmodligen också en del att önska – muskler runt strupen försöker då kompensera (för den mindre bra rösttekniken) och hjälpa till när du talar.
Till exempel så många som 20-40 procent av alla lärare upplever viss form av rösttrötthet varje dag.
Rösttrötthet kan också visa sig genom att du känner ett behov av att harkla dig, det ömmar i halsmusklerna och dras med en klump-i-halsen-känsla.
Struntar man i såna här problem och bara ”kör på” så kan man skada sina stämband och hesheten blir mer eller mindre permanent. Mycket av din personlighet sitter i rösten och du kommer att uppfattas av dina lyssnare så som du låter. En person som har en frisk röst och som klingar bra i sitt rätta röstläge (många pratar spänt och för högt upp i sitt register) når ut bättre och upplevs som mer trovärdig än någon med en sliten röst som inte bär ut. Kanske inte så svårt att förstå poängen här? Svarar du JO på den frågan så säger jag till dig på ren svenska: TA FÖR SJUTTON HAND OM DIN RÖST!
OBS! Känner du igen dig i de beskrivna symptomen och de har suttit i en längre period – sök hjälp via vårdcentralen.
Den absolut bästa investeringen du kan göra i dig själv för att slippa få de här problemen är att jobba FÖREBYGGANDE med röst- och andningsteknik. En bättre diafragma-andning som fungerar i vardagen leder nästan alltid till att du får en mer hållbar röst som låter bättre, om du jobbar medvetet åt det hållet.
Ett exempel på en person som (troligen) lider av rösttrötthet (totalt) är Marge Simpson 😬.
Föreställ dig nu Marge Simpson som ljudboksuppläsare. Även om boken är helt fantastisk – skulle du orka lyssna?
Läs om principerna för en BRA VS DÅLIG andningsteknik HÄR!
D.S