Håll hjärnan ung genom att sjunga

Min chef på Solna Kulturskola, där jag har en mindre tjänst som sångpedagog, var nyligen ivrig att dela med sig av en artikel från SVD. – om hur körsång påverkar hjärnan. Himla intressant läsning faktiskt.

Det studeras just nu en hel del om sång (i Finland och Sverige) och dess positiva påverkan på hjärnan. Men vad är det egentligen som är så förvånande är en fråga man också kan ställa sig. Alla (nästan) känner väl själva att de mår bra av att sjunga?

Men det blir ju ännu roligare, kanske speciellt för oss som jobbar med sång på ena eller andra sättet, när forskningen ger stöd åt sånt som man så länge haft på känn. Det ger en skön tyngd åt det hela.

Håll hjärnan ung med körsång

I artikeln kan man läsa om att flera områden i hjärnan aktiveras i sång. Till exempel: hörsel, sångmotorik, språk, kognition och känslor.

Kognitiv flexibilitet är, att kunna växla fokus, är en egenskap som körsångare tydligen besitter i större grad än icke-sångare.

Emmi Pentikäinen, doktorand i psykologi, menar att det kanske till och med är så att: ”sång kan kanske bromsa eller kompensera för åldersrelaterade förändringar som sker i hjärnan”.

Att det sker positiva plastiska förändringar i hjärnan, vid körsång, stöds av resultaten i forskningen.

Hela 600 000 personer i olika åldrar sjunger i kör i Sverige. Är du inte en av dem? Kanska ska du ta och kolla upp en kör nära dig? Det finns få anledningar att avstå. Kommer du på någon?

Om någonting är kul och nyttigt på samma gång – då är det ju bara att köra.

Har du tillgång till SVDs digitala utgåva kan du läsa hela artikeln HÄR.

David Sennerstrand