Så skyddar jag min älskling från tjuven

Var inne och läste på folksams sida om vad som gäller om någon av mina cyklar blir stulna.

Hur mycket täcker egentligen hemförsäkringen?

Anledningen till att jag valde Folksam var att deras hemförsäkring täckte upp till ett cykelvärde av tjugo tusen. Ganska konkurrenskraftigt.

Men är den till exempel mer än fem år gammal får man bara 20% tillbaka på cykelns ursprungliga inköpspris. Och bara för att man får en större ersättning inom denna femårs-ram betyder det ju inte på något sätt att man vill bli av med sin fina.

Många sa: ”Snygg cykel men den kommer snart bli snodd” om min Pelago Hanko när jag köpte den för nästan exakt ett år sedan.

10_pelago_hanko

Den känns som en såndär tidslös härlig hållbar hoj man gärna behåller tills livets ände (då får nån ärva den). Trots att den vissa nätter parkerats utomhus långt ut i Söderort, så har jag har den fortfarande i min ägo. Jag har tänkt att låser man fast den, med godkänt lås i något hållbart, är sannolikheten stor att jag får behålla cykeln.

Även om min taktik funkat perfekt hittills har jag bestämt mig för att öka sannolikheten att hålla ogärningsmän på avstånd ett par snäpp till. Mitt tidigare resonemang (att det räckt med godkänd kätting) kan vara aningens naivt då jag hört historier, till och med från min egen lilla cykel-vänskaps-krets, som anammat samma taktik men straffats hårt och brutalt blivit av med sin käresta.

IMG_8658

Hittills har jag i stort sett nöjt mig med en låskätting (Abus 8900).

Men nu har jag valt att köpa ett klassiskt fast ramlås (ABUS PRO SHIELD 5850 449:-)

OCH komplettarat med en extra kätting (från Abus 349:-) som man fäster i själva ramlåset.

Känn på den. Extrakättingen träs till exempel genom sadel (min kära insuttna Brooks B17 måste ju också säkras) alternativt runt stolpe/cykelställ. Jag har snabbfästen på hjulen så de kan verkligen behöva låsas fast. Låskättingen (min gamla fetare) tar hand om ram och framhjul.

IMG_8660

Om den ändå skulle bli stulen kan iallafall ingen säga att man inte gjorde sitt bästa för att förhindra det.

D.S

3 svar på ”Så skyddar jag min älskling från tjuven”

  1. Jag håller med, ett ramlås är väldigt bra att ha.

    Själv har jag ett Axa Victory ramlås på min klassiska herrcykeln. Fast jag använder ingen wire utan en plug in-kedja (av härdad stål, ungefär som den på andra bilden), samt ett extra Abus bygellås.

    1. jag har en kedja jag också, tyvärr går den inte dra både genom sadel och cykelställ/stolpe. FÖr kort tyvärr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *