Att frakta en bastu på en vanlig cykel – är det möjligt?

Nu är den min. En portabel bastu utan några som helst kompromisser i värmekapacitet. Vi hade ett litet släktkalas och firade Bellas födelsedag förra helgen. Perfekt tillfälle för tält-bastu-premiär.

Det som behövs ta med är: en kamin, ved, tält och helst en vikbar bänk också. Denna dag fick det duga med en vikbar madrass.

På ungefär 20 minuter satte vi upp tältet. Gick rätt smidigt trots att det var första gången. Sen var det bara att sätta in kaminen i tältet och bygga skorsten, som består av 6 olika delar.

Hittade en perfekt plats i närheten av Brunnsvikens Kanotklubb. Det finns en brygga med stege som lämpar sig perfekt för bastu-bada-kallt-kulturen.

Morzh bastutält – behöver jag säga att det är made in Russia?

Att jag hittills inte skrivit något om hur vi tog oss dit (ungefär 2-3 km från hemmet) kanske du redan har börjat fundera på? Det är ju bloggens kärna och hjärta: ”Hur tar jag mig runt och hur får jag med mig det jag vill ha utan bil”, typ.

Anledningen till att jag inte nämnt ett ord om detta är att vi använde en bil. En Saab så klart.

Det gick helt enkelt inte på nåt annat sätt. Jag har ju ingen lastcykel nuförtiden. Den hade löst problemet i en handvändning.

Men jag fnular redan nu på hur man ska kunna ta med sig den fantastiska bastun på cykel. En vanlig cykel. Och jag är bra nära en lösning.

Aggregatet kan åka på mitt XL-front rack. Jag vet. Det ser rätt stort ut. Men det är relativt lätt och med spännband så kommer det att gå fint.

Baktill saknas en pakethållare. Men det ska det snart bli ändring på. Ett problem är att pakethållare överlag är smala. För smala för själva tält-väskan. Så fick beställa en platta man skruvar på. Den är på väg nu.

M-Wave Racky fläskar till pakethållaren

Produkten löser en del. Men kanske inte allt på ett tillfredställande sätt. Man ska ju ha ved, eventuellt nåt att sitta på som är bättre än en madrass och lite annat. Cykelvagn kan ju vara nåt. Och det är väl inget som är fel med det egentligen, även om det eggar att få med sig allt utan ett eftersläpande bihang.

Hur var bastun då?

Är så himla nöjd hittills. Kalla bad är inget problem så länge jag vet att jag kan bli varm på en minut. Tog bara nån halvtimme att elda upp temperaturen till 80-90 grader (vet inte exakt, ska ta med termometer nästa gång).

Att man blir avtrubbad med tiden och med åren är det som jag personligen har svårast att acceptera med att bli äldre. Den processen måste bekämpas och fördröjas. Och det kan man till exempel göra med kalla bad. Och gärna med ett bastutält som man kan ta med och sätta upp lite vart man vill.

Fortsättning, i utmaningen att få med sig en bastu på en vanlig cykel, följer…

D.S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *