Dag 2 Köpenhamn-Amsterdam

Dag 2 Köpenhamn-Amsterdam

Min belgiske rumskamrat var den sortens storsnarkare som är svårt att föreställa sig, innan man upplevt det självt.

Ibland lät han som en fjärdeklassare som just fått ton i en trumpet för första gången och annars mest som en gräsklippare med trasig ljuddämpare.

Jag fumlade efter mina hörlurar i mörkret och trodde problemet var löst när jag till slut hittade dom. Det hjälpte inte en gnutta och gräsklipparljudet trängde igenom lurarna hur lätt som helst. Jag lyssnade ändå på fem nedladdade avsnitt av P1s Livet och Döden innan det flippade ur för mig.

Jag började harkla mig högt och slå i väggen – precis som att det skulle hjälpa.

En gång för längesen sa min bror att en sur strumpa på näsan på vederbörande får oljudet att försvinna. Eftersom belgaren spänt upp flera stycken sura plagg, på tork i rummet, dröjde det inte länge innan jag fattade tag i en riktigt illaluktande strumpa, precis intill hans säng som jag försikt la tvärs över näsan. Han grymtade till lite, men efter ett tag upphörde ljuden och med tre timmar kvar innan alarmet skulle tjuta, somnade jag.

”It was a sock on my nose when I woke up this morning”, sa han när han just vaknat och blängde mig stint i ögonen där jag låg.

Lång tyst paus…

”Very strange, it must have fell on my nose when I was sleeping”, fortsatte han och garvade högt. Jag andades ut. Han misstänkte ingenting.

Snarkmannen från Belgien.

Vi åt frukost tillsammans och efteråt frågade han mig hur långt jag tänkte cykla under dan.

”To Rødby”, svarade jag.

”You kidding”, svarade han ”not with that bike, hahaha! Not possible”

Jag blev taggad och packade snabbt ihop och gav mig iväg. Jag har cyklat 150 km tidigare på min Brompton under en och samma dag. Dom 120 till Rødby skulle väl inte va några problem.

Och jag kom i väg bra och avverkade milen ganska fort med en snitthastighet på ca 22 km/h.

Vid lunch var jag redan mer än halvvägs. 6 av dom tolv milen var avverkade. Jag hann till och med en avstickare för att kolla in den danska landsbyggden.

Dittills hade jag tyckt de danska landskapen var ganska fula och uddlösa, ungefär som skåne men inte alls lika fint, men på min lilla omväg blev det vackrare med fina cykelvänliga småvägar och pittoreska gårdar.

Sen tog batteriet i telefonen slut och jag fick för första gången plocka upp min solcellsladdare. Efter ca fem minuter kom iphonen, med solcellsladdarns hjälp, igång igen. Efter ytterligare någon timma var den uppladdad. Nu berodde inte det här på ren solenergi utan att jag laddat den via dator innan jag åkte. Alltså som ett reservbatteri. Hoppas jag får använda solstrålar nästa gång.

Det var lite segt i slutet men vid halv sex var jag vid båten i Rødby. Det hade varit motvind dom sista milen och ena knäet hade börjat ömma lite p.g.a. en gammal miniskskada från när jag var yngling. Ingen fara mer än att jag behövde vila.

120 km är en ganska hyfsad dagsetapp men det gick vägen, och därmed var den skeptiske belgaren överbevisad. Triumf!

När jag kom över till andra sidan firade jag med en Singa och kollade upp efteråt tåg till Groningen. Blev glad när jag hittade ett nattåg som skulle avgå direkt från färjeterminalen om bara en timma.

Blev sur när jag, efter att ha printat ut biljetten, kunde utläsa att jag skulle få vänta i fem timmar, vid tågbytet i Bremen. Hur kunde jag vetat? Fanns ingen info om detta.

Ville inte sitta av natten på en tågstation i Bremen. Nej, nej, nej…

På biljetten stod det något om Gültigkeit 15/7-14/8.

Jag frågade konduktören om jag till exempel kunde övernatta i Hamburg för att sen ta tåget mot Groningen nästkommande dag. Det var inga problem och två timmar senare hade jag fått en säng på ett hostel precis vid tågstationen Hamburg HBF.

GPS är fantastiskt. Kollade bara internet efter rummet, slog in adressen och efter en två minuters cykeltur var jag på hostellet. Får passa mig nu med datatrafikskostnaden bara. I Danmark gällde samma pris som i Sverige eftersom jag har 3, som även finns i Danmark. Nu är det 7kr/mb som gäller.

I mitt rum sov bara ett yngre tyskt par och dom sov helt ljudlöst och jag sov fantastiskt efter två mer eller mindre sömnlösa nätter.

Dagens etapp plus någon mil då iphonen dog och lite högre snitthastighet då jag glömde pausa räkneverket vid ett stopp. Värt att notera är min toppfart på 80,98 km/h och min kaloriförbränning på 35489!!

Man skulle kunna ifrågasätta rimligheten i dessa uppgifter men varför? Mycket roligare att tro på dom. Appen Cyclemeter brukar vara pålitlig:)

 

Åkte nästan precis denna väg plus en avstickare på ca 7 km samt en bit från Rødby till Rødby hamn på 5 km.

Groningen nästa!

/DS

3 svar på ”Dag 2 Köpenhamn-Amsterdam”

  1. Fantastiskt roligt med strump-metoden!!! Kul att följa din cykelresa David! 🙂 Elin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *