Humma bort bihåleinflammationen – jag har precis testat själv

Jag har haft bihåleinflammation några få gånger tidigare men det var rätt längesen nu. På mig har det inte gått över av sig självt så jag har fått penicillin utskrivet.

Nu verkar det vara dags efter att ha varit befriad rätt många år, så efter veckor med symptom som stämmer väl in ringde jag till vårdcentralen för att boka tid. Om drygt två veckor kunde jag komma sa de, någon tidigare tid fanns inte. Så frustrerande😣. Hade haft den där tjuriga snorigheten och tröttheten tillräckligt länge.

Då kom jag att tänka på att jag läst att man lär kunna humma sig frisk från bihåleinflammation. Och att det till och med finns forskning som visar på att det fungerar.

Svårt att hitta ett bättre tillfälle att prova om det funkar även på mig. Så jag sätter med andra ord igång att humma – och det rejält. Det är inte så lite tråkigt att bara humma på en enda ton, i längden, så jag börjar humma på låtar istället. Går igenom alla Astrid Lindgren-visor jag kan komma på, sen Disney och om igen. Av nån anledning fastnar jag i barn-genren. Den har väl ofta ett hummningsvänligt omfång kan jag tänka mig.

Detta sysselsätter jag mig med under tiden jag jobbar och fixar. Och eftersom min näskanna har en viktig roll att spela i mitt tillstånd varvar jag med flera sköljningar jämnt fördelade över dagen.

Nässköljning – annan bra grej mot bihåleinflammation

Recept för nässköljning med bikarbonat

Humma – skölja – skölja – humma, dricker även en hel del filtrerat vatten. Och efter ett tag känns det som att tröttheten börjar försvinna och att min näsa börjar komma i bättre form.

Här passar det rätt bra att gå igenom några enkla principer för själva hummandet:

Så här hummar du

  1. Håll munnen stängd. Pressa tungan lätt mot taket i munnen (gommen) men tungspetsen placerad bakom översta tandraden.
  2. På utandning sjung: ”Hmmm…”, under en lång eller under flera olika toner – varför inte till tonerna av en visa.
  3. Vibrationerna ökar luftcirkulation och produktion av NO i näsa och bihålor.
  4. Om du är täppt i näsan eller har bihåleinflammation upprepa under 20-40 andetag (ca 5-10 minuter) 2-4 gånger per dag tills besvären avtar.
  5. Massera gärna områden med bihålor: omkring tinningarna, näsan och över ögonen.
  6. Du kan också göra övningen i förebyggande syfte när du känner att du håller på att bli förkyld.

Det finns forskning

Hummande ökar flödet av luft i bihålorna rejält. Till följd av det även mängden kvävemonoxid (NO). Hela 15-20 gånger mer NO bildas när du hummar jämfört med när du andas vanligt. NO har en kraftig antifungal, antibakteriell, antiviral funktion – det är anledningen till att bihåleinflammation kan ge med sig av en rejäl dos hummande.

60-120 hummningar varje dag i fyra dagar räckte för att ta bort kronisk bihåleinflammation enligt en studie.

Kolla länken om du vill dyka på djupet:

Humming, nictic oxide and paranasal sinus ventilation

I skrivande stund några dagar senare kan jag säga att jag snudd på känner mig helt frisk. Kommer fortsätta några dagar till så är jag snart toppform tänker jag.

Humma hårt! 💪

En välskött snok bidrar starkt till livskvalité. 👃

David Sennerstrand