Problem med täppt näsa? Gör den här övningen

Sedan jag jobbade under en period för att medvetet börja ta så många som möjligt av dygnets alla andetag (ca 20 000) genom näsan och så få som möjligt genom munnen – har jag inte varit igenkorkad i snoken en endaste gång. Det är över två år sedan i skrivande stund.

Näsandning blev till en god vana och förutom att näsan blev frigjord så kom mängder av andra fördelar med på köpet (läs här!).

Det var lite om den långsiktiga lösningen på nästäppa. Men det här inlägget är till dig som just precis nu lider av problemet. För ärligt talat så suger det ju att inte kunna använda näsan för det den är till för – att andas igenom.

HÅLL ANDAN OCH GÅ

SE TILL ATT HA STÄNGD MUN UNDER HELA ÖVNINGEN

Obs! Gör inte övningen om du har allvarliga hälsoproblem eller är gravid.

  1. Andas in (näsan) och sen ut (näsan). Långsamt och utan att ta in överdrivet med luft.
  2. Efter att du andats ut sätt fingrarna för näsan så att du håller andan – och börja gå så många steg du kan utan att andas.
  3. När du börjar andas igen ska det som vanligt vara genom näsan. Försök lugna ner din andning så fort det går. Om du behöver mer än 2-3 andetag för att andas lugnt igen har du pushat dig väl hårt.
  4. Vänta ett par minuter innan du gör övningen igen. Försök att förbättra antalet steg. Upprepa det hela 6 gånger.

Upprepa övningen lite då och då (x 6) och träna så kommer du att kunna gå flera steg efter hand. Har visat sig vara effektivt för många!

Passa på att läs om hur du långsiktigt förbättrar din andning HÄR!