Tala dynamiskt så att folk lyssnar

Svenska är ett dynamiskt och sjungande språk. De flesta, som pratar svenska, rör sig tonmässigt upp och ner i nästan varenda ny stavelse. 

Jämför med till exempel engelskan genom att säga: ”Queen Street”. Sjung rytmen och tonerna i ordet på: ”Na-Na”. Upprepa några gånger. 

Ganska entonigt va?

Svenska då. Säg: ”Drottninggatan”. Sjung rytmen och tonerna i ordet på: ”Na-na-na-na”. 

Jag gissar att du byter ton på alla av de fyra stavelser ordet innehåller på svenska. På Engelska stannar du troligtvis på samma ton på de två stavelserna.

En del utlänningar tycker att det låter som att vi sjunger när vi svenskar pratar, eftersom vi växlar tonhöjd så ofta. 

Kanske därför är det extra viktigt i just svenskan att ha lite koll på hur vi påverkar människor runt omkring oss med ”vårt sjungande”. För sång och musik påverkar och berör, om det råder inga tvivel. 

Ska försöka göra det tydligt. I musik uttrycker man sorg, energilöshet och hopplöshet genom fallande tonfall (om man får lov att generalisera lite för att bli lite smidigare i pedagogiken).

Samma regel gäller i tal också. Prova genom att säga följande mening med fallande tonfall några gånger. Som att du tonmässigt går ner för en trappa:

Låter kanske inte som att du är jätteglad för din vunna miljon om du avslutar på botten. Kanske har du redan cash så det räcker och blir över. Eller så har du en förbättringspotential i hur du använder tonerna i ditt tal och kommunicera bättre helt enkelt. 

Det är lätt hänt att lägga sig till med vanan att gå neråt i slutet av frasen. Lyssna på ditt mobilsvar. Avlutar du det med en ton i botten? Då sänder du ut mer depp än pepp till den som lyssnar. 

Gör tvärtom och säg: 

Nu låter det som att du faktiskt ser fram emot semestern. Eller vad tycker du själv? Prova några andra korta meningar. Stigande VS fallande toner. 

Det smittar av sig. När du avslutar uppåt ger du energi men tyvärr också vice versa. 

Man kan relativt enkelt ändra på detta. Medvetenhet, träning och tålamod går det åt. 

Man kan börja med att spela in ett nytt mobilsvar på en gång och avsluta på topp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *