Vetlanda – Köpenhamn Dag 5

Under den här semestern har jag blivit himla snabb att skriva med min iphone. Jag har snappat upp en teknik som dagens ynglingar använder där man använder tummarna, som jag efter allt bloggande från telefonen fått riktig kläm på. Det går undan, nästan som med ett riktigt tangentbord.

Denna dag bestämde jag mig för att göra cykelfri. Bara gå. Även om jag tidigare varit här några gånger, så har jag aldrig fått nån riktig koll på stan och lärt mig hitta ordentligt. Nu skulle det bli ändring på det.

Det finns ju som bekant många lådcyklar i den här stan. Danskarna gillar trehjuliga och nästan uteslutande handlar det om två modeller. Nihola och Christianiabikes. En och annan tvåhjulig Bullit har jag sett men inte många.

20110713-124223.jpg

Efter ett ha gått några timmar blev jag vansinnigt hungrig. Jag hade fått en vegrestaurang varmt rekommenderad av en kompis som heter Atlas och jag bestämde mig för att prova den. Efter nån halvtimmes letande hittade jag rätt. Jag bad om det köket rekommenderade och fick in två fina rödbetsbiffar med massa tillbehör. Hur läckert som helst.

20110713-124914.jpg

Betyg 5 av 5. Gå dit nästa gång ni besöker stan.

Danskarna verkar inte riktigt ha fallit för ihopfällbara cyklar men jag såg några med Bromptons på Ströget. Säkert turister.

20110713-125206.jpg

Det som var mest intressant under dan var ändå att besöka fristaden Christiania.

20110713-125522.jpg

Intressant att regeringen har gjort flera försök genom åren att ”normalisera” området som dom kallat det, men gång på gång misslyckats. I området håller även christianiabikes.dk till där dom säljer och reparerar christianiacyklingar som många Christianiter använder sig av.

20110713-125944.jpg

Efteråt gick jag tillbaka till Hostellet för att hämta min cykel. Jag hade tröttnat på att gå. Det är för tråkigt och tar för lång tid. Jag for iväg mot ”Den lille havsfrue”. Kartan jag använt under dagen struntade jag i och använde mig av lurens gps istället. Så mycket bättre. Man slipper känna sig som en vilsen turist med utvecklad karta, och man får hjälp med, i vilka riktningar man ska ta sig. Det måste vara det snabbaste sättet att lära känna en stad. Med cykel och gps. Man kommer aldrig fel och slipper spilla massa tid på att gå och fumla runt.

”Den lille havsfrue” är nog det mest överskattade jag sett. Den som sitter där på stenen är inte ens original utan en kopia. Förmodligen för den lilla figuren både fått huvudet avsågat och blivit målad i lila genom åren.

20110713-010934.jpg

Att det här är, tillsammans med Tivoli, Köpenhamns mest besökta turistmål är för mig väldigt svårt att förstå.

Att cykla i Köpenhamn då? Jag skulle säga så här: inget märkvärdigt egentligen. Det bara funkar. Det känns så enkelt och självklart. Det är gott om bilar och det är gott om cyklar och det finns en plan båda. Egna cykelfiler, stora som bilarnas, säger en del om ambitionerna.

20110713-011421.jpg

Efter att ha cyklat runt ett tag så stack jag och min nyfunne grekiske vän Panos ut och åt Pizza. Mer snack om politik och när vi inte kunde göra oss förstådda med engelska använde jag min nya favoritapp ”översätt”. Den översätter allt från ord till meningar med förinspelat uttal och allt. Himla praktiskt.

I morgon ska jag cykla ännu mer i stan och gå på museum sen ska jag tillbaka till Sverige.

Hep.

2 svar på ”Vetlanda – Köpenhamn Dag 5”

  1. Ja, jag tror inte att dom har åkt på en superlång cykelsemester, med dom,  iallafall.  Möjligtvis kryssningsfartyg då dom såg ganska gamla ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *