80 liv skulle räddas i Sthlm om de som bor nära sin arbetsplats skulle cykla istället för att ta bilen #cyklaiP1

Har blivit riktigt intresserad av vilka enorma hälsofördelar en ökad cykelpendling skulle leda till. Tidigare (längesen nu) har jag spekulerat ”ja cykling är ju motion, men man kan ju också till exempel gymma eller jogga och leva en minst lika sund livsstil genom det”

Men cykelns hälsofördelar ligger, av nån anledning, gömda i det fördolda. Vad många inte vet är att det är den dagliga motionsrutinen som är så kraftfull, och det är ju just den som cykelpendling till jobbet inbjuder till.

Det räcker med 30 min cykling per dag (15 dit och 15 hem samma tid på dan) för att man ska minska riskerna att dö i förtid av nån läskig välfärdssjukdom med hela 40% (The copenhagen heart study)..

Professor Peter Schantz berättar att om alla Stockholmare som bor nära sin arbetsplats och kör bil till jobbet istället skulle cykla, skulle 80 liv kunna räddas varje år.

Därför är en hjälmlag, som kommer leda till minskat cyklande, en så usel idé. Det gäller istället att lyfta fram de oerhört kraftfulla hälsofördelarna med att cykelpendla, med eller utan hjälm, och få så många det nånsin går att svinga sig upp i sadeln – istället för att skrämma in folk i bilar på grund av rädsla.

Om du inte redan gjort det, lyssna på  Cykla i P1 Hälsan-Cykeln som medicin. Handlar bland annat om en man som var totalt nedgången, men upptäckte cykling, använde det som terapi och hittade tillbaka till livsglädjen.

Hur intressant som helst!

/DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *