Är detta det perfekta låset?

Det här med lås har alltid varit ett litet skavande problem för mig.

Har hittills använt mig av lilla Abus mini U samt Kryptonite mini-5.

Varför så himla mini då?

Jo, tycker att det ofta ser ganska illa ut att montera en låshållare på ramen och har föredragit att ha dem i fickan eller väskan. Små lås=större portabilitet.

Har också använt låsen som kompletteringslås till lådcykeln när jag lämnat den under helgen vid T-centralen. Lätta att få med!

Det negativa med små bygellås är att stolpen man använder för att låsa fast cykeln i inte får vara för tjock, då räcker inte låset till. Och ibland har man inte med sig väska/ryggsäck att förvara låset i, och kanske inte heller tillräckligt stor jackficka. Då får man sätta låset om styret dinglandes under cykelturen. Ingen hit.

Nu har jag som sagt en ny cykel, Pelago Hanko, och kände att jag ville ha ett större lås, lite mer robust, och så att jag slipper jaga stolpar med rätt tjocklek. Och även gärna också kunna låsa fast ena hjulet i något (har snabbfästen så rätt lätt att sno annars).

Ofta använder jag min hopfällbara där man faktiskt har alternativet att ta med den in, om man inte hittar parkering eller lämplig stolpe, men den lyxen försvinner ju med en fullstor.

Har man en snygg cykel är det lätt hänt att man förfular den genom att sätta fast plasttillbehör som låshållare eller, som jag gjorde, en väskhållare på sadelstolpen.

IMG_7195

Väldigt praktiskt men har man gjort ett medvetet val och skaffat en stilig hoj får man också behandla den därefter och bespara den plastattiraljer. Så väskfästet monterades av illa kvickt. Skönhet framför funktion i det här fallet.

Tillbaka till lås. Jag hittade till slut den här fina låskättingen.

d095757_3

Abus lonus 8900

Kanske tänker någon en smula omoget: ”Okej, och var hade du tänkt att förvara det där åbäket under cykelturen, i röven eller?”

Nix. Man virar den bara runt sadelstolpen. Och eftersom det inte är av plast behåller också cykeln sin karaktär och elegans.

Det är tillräckligt långt för att också låsa fast bakhjulet och känns säkrare än mina gamla bygellås.

Det enda negativa hittills är att det inte passar i den sorts cykelställ jag hittills diggat. De med en kedja man drar ut till önskad längd som man förtöjer i sitt bygellås. Det funkar inte med mitt nya tyvärr. Det är för stort i ändarna för att man ska kunna trä in låset. Öglan är för liten.

IMG_7207

Förutom det problemet är låset en höjdare som jag känner mig ganska trygg med. Lämnar man cykeln ute under natten väljer jag att kombinera med något av mina små U-lås.

IMG_7296Låset lindat kring sadelstolpen. Man behöver inte bemöda sig linda av vid låsning. 

IMG_7297

Och ett träd funkar numera som cykelställ. 

A keeper helt enkelt.

/DS

2 svar på ”Är detta det perfekta låset?”

  1. David, kan du dra ställets kedja genom (ställets egen) ögla o sen ditt lås genom den öglan? Voila?!

  2. Tror inte det, eller så förstår jag inte riktigt hur du menar, den andra änden får man inte tag i på den varianten tyvärr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *