Återigen detta habegär

Man gör sina små försök för att inte bli ett offer för massa prylar. Min taktik har under den senaste tiden varit att hitta tidslösa saker, rätt dyra, som bara blir snyggare och bättre med åren. Som till exempel Brookssadlar och väskor från Carradice. Ett sätt att peka finger åt köp och slängsamhället, där varje pryl har liksom ett bäst före datum, då den nästan bokstavligt tigger om att bli slängd och ersatt med nåt nytt, lika dåligt. Att köpa saker för lite mer pengar, som har tidslös design och som växer med tiden är motsatsen till den typen av konsumtionssamhälle som vi har skapat.

Nu till problemet med mitt ”fuck you” till köp och slängkulturen som på sätt och vis handlar om att faktiskt kunna vara nöjd med det man har nån gång. Det ligger nästan i ens natur att börja fundera på hur ens nästa laptop eller i mitt fall cykel, ska se ut och vara. Det finns rotat i våran svenska kultur att man aldrig ska slå sig ned och bara vara nöjd med det man har. Man ska jaga. Ny bostad, ny dator, nya kläder, ny mobil, ny lägenhet o.s.v. Man ska med andra ord se till att ha saker att fylla sina ”hål” med. Och det kan i vissa fall bli en motsättning om man som jag strävar efter att ha ganska få men bra grejor.

”När man har det man behöver, ska man vara nöjd då?”

Jag hoppas att jag kommer dit förr eller senare. Men nu funderar jag mest på om min nästa Brompton ska ha två eller sex växlar, vara vit eller blå och om man ändå inte ska lägga 6000:- extra på att få en ”superlight” titanmodell som gör den ca. 1 kg lättare. ”Vad man håller på”.

2 svar på ”Återigen detta habegär”

  1. Lädersadel har jag på vikcykeln, men cyklar som står ute tycker jag ska ha plastsadlar.

    Jag vill också ha en titanbrompton, kanske med bara en växel för att spara vikt. En fincykel for vackert väder och kortare turer.

  2. En tanke jag haft är att man har en Brompton för längre turer. Kanske 6 växlar. Och en så lätt som det bara går att få den. Det skiljer knappt 200g mellan 0 växlar och 2 så det skulle nog ändå bli den 2 växlade. Man kan komma under 10 kg med en 2 växlad titanmodell, vilket vore fint. Har lite svårt för en 6 växlad med två reglage. Det finns nån poäng med att ”less is more” på en Brompton känns det som. Svårt att få till det perfekta valet. Är väldigt nöjd med min 3 växlade förutom att den är lite för tung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *