Att läsa på plattor

På torsdag kommer det att bli mycket lättare att låna e-böcker till sin smartphone eller läsplatta på biblioteket. Det har gått men varit komplicerat tidigare. Kanske blir det en låneapp eller liknande. Man behöver bara sitt lånekortsnummer och kod sägs det. Det kommer att satsas mest på nya böcker till en början.

Men handen på hjärtat, vill man verkligen sitta och stirra på en elektronisk platta när man läser. Kan inte boken få vara kvar som nåt heligt och befriat från all elektrifiering?

Ett avsnitt av Kobra för nån vecka sen handlade om videobutikernas död. Inte många gnäller över att man hyr film via nätet idag och slipper springa till videobutiken. Kommer boken vandra samma väg?

Alla mina elever som är yngre än 25 använder nästan uteslutande spotify för sin musikkonsumtion, och ofta har dom tjänsten i mobilen. Dom vet knappt vad en LP-skiva är och har därför ingen nostalgisk koppling till den.

Nu börjar dom stora spelkonsolsjättarna och speciellt Nintendo gnälla över att spel har blivit för billigt att ladda ned via iphone. Själva vill dom ha ca 500:- för ett spel medan man i vissa fall kan få ett nästan lika grafiskt kraftfullt spel via appstore för 7:-

Nya, ännu smartare, smartphones kommer och en del har tagit steget till att vara kompatibla till att koppla upp via TV:n om man vill ha större bild. Sen fortsätter man att spel, kolla på film eller vad man nu gör när man lämnat hemmet.

En annan tjänst heter Onlive och är streamade spel som du kan spela helt utan spelkonsol på din TV eller projektor via dator och säkert snart också via ipad, smartphone.

Alltså är spelkonsolen, dvd-spelaren, cd-spelaren döende och nu är det kanske bokens tur. Om man tänker på vad som tar mest plats i ett hem så är det ju faktiskt böcker. Dvd:er, spel och cd-skivor och dess spelare tar upp en del plats och det ligger fula sladdar på golvet men böcker behöver en bokhylla, ibland stor och otymplig, så tänk det blir ju en del värdefulla kvadratmeter över, om vi ta bort dom. Innerstadspriset per kvadrat i Stockholm är ju ca. 50 000-60 000:- så tänk vad värdefull plats bokhyllor tar upp. Säkert ofta för 200 000:- i Stockholm, minst.

Våra hem blir ljusa och fräscha med väldigt lite prylar. Cleant och applevitt allt ihop. Man har sin dator, telefon och läsplatta. En sångelev som går på gymnasiet berättade stolt att alla elever ska få en vit ipad 32 GB av sin skola. Massor av företag köper ipads till sina anställda för att komma bort från buntvis med pappershantering.

Enligt en undersökning från KTH så är en läsplatta ett klimatsmart val när man köpt 33 elektroniska böcker istället för pappersböcker. Det är ju positivt.

I mitt yrke som sångpedagog så skulle jag kunna ta med flera tusen noter i paddan istället för att konka med mig massa tunga pärmar på min lilla Brompton.

Men boken? Det svider. Jag gillar att hålla, se och känna boken när jag läser. Då är jag för en gång skull befriad från elektroniken. Och bokaffären, kommer den att försvinna? Det vill jag ju inte. En del butiker måste ju få vara kvar nu när skivaffären och dvd-butiken är utrotningshotade. Ska det bara bli restauranger och cafeér kvar?

Men det spelar ingen roll hur nostalgisk man än må vara. Och ingen roll spelar det att man klänger sig fast vid, vinylskivor, vhs och det andra. Det kommer hela tiden nya generationer som tycker det är helt och fullt naturligt att ha all världens musik i telefonen, alla spel och alla filmer och läsa böcker, tidningar och kurslitteratur på en platta samtidigt som man bär med sig alla världen bibliotek. Så går det till och det borde vi ha lärt oss nu.

/DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *