Åtta tips för bättre presentationer

Att stå där framme, iakttagen av alla i publiken, är för många en jobbig plats att befinna sig på, en plats som helst lämnas, fortast möjligt. Ju snabbare man pratar ju snabbare tar det jobbiga slut. Och pauserna, i talet, körs över för att så fort som möjligt få lov att fly faran och sätta sig själv i säkerhet.

Vill du fly din publik?

Reaktionen är förståelig och nästan alla kan nog känna igen sig vill-härifrån-nu-känslan. Samtidigt är det att ge sig själv sämsta tänkbara förutsättningar för att få till ett bra föredrag.

Ingen kommer att trollbindas av ditt framförande om du fokuserar på närmaste flyktväg. Och att helst av allt vilja fly en situation, som egentligen inte är farlig på riktigt, är en ganska deppig inställning.

Man behöver våga möta sin publik.

Här följer 8 väl valda tips särskilt till dig som känner igen dig i beskrivningen och vill utmana dig själv att stanna kvar med publiken.

  1. Presentera med en röst som når ut – de flesta behöver öka sin röstvolym med ca 30% när de talar inför folk
  2. Presentera i ett tempo du hanterar – snubblar du över orden går det för snabbt
  3. Lufta framförandet med pauser – så att publiken kan ta in vad du just sagt och så att du ger dig tid att andas
  4. Rör på läppar och tunga när du pratar – artikulera mera, tydlighet uppskattas och det kommer att verka som att du tror på det du säger
  5. Glöm inte att andas in ordentligt i pauserna – så att magen putar ut. Då räcker luften längre och du blir mindre nervös.
  6. Öva presentationen många gånger – ju mer du övar ju tryggare och friare kommer du att känna dig
  7. Möt din publik med blicken – ögonkontakt ger förtroende. Deras uttryck och respons på vad du säger (bekräftande blickar, instämmande nickningar, kroppsspråk) hjälper dig att hitta närvaro, rytmik och tempo i det du säger. 
  8. Säg ja till feed back. Men glöm inte att uppfattningen om vad som är bra och inte kan skilja sig från person till person ganska rejält. Lyssna in men bilda dig en egen uppfattning om vad du tycker är bra, och vad som är du.

Lycka till med dina presentationer och hoppas du får nytta av tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *