Behöver man vara rädd för att cykeln ska bli snodd?

Jag pratade lite cykel med min nyinflyttade granne häromdan. Han hade tänkt tanken att köpa en cykel och börja jobbpendla men hade hört att här i Stockholm blir alla cyklar för eller senare stulna.

Behöver man köpa billiga och dåliga cyklar som ingen vill sno för att känna sig trygg?

Nej, nej, nej och åter nej.

Jag har själv blivit av med tre cyklar och en vespa i Stockholm under dom tolv åren jag bott här. Hur kan jag då slänga ut tio tusen på en Brompton och sjutton för en lådcykel?  Jo, jag har lärt mig hur man behåller en cykel och jag har lärt mig att välja en bra hemförsäkring.

Samtliga cyklar plus vespan snoddes för att jag slarvat och hade gått vilse i sannolikhetsinlärning. ”Den snoddes ju inte igår så varför skulle den stjälas idag?” tänkte jag. Inget av objekten hade jag med ett bra lås förtöjt i en stolpe eller liknande. Det gör jag alltid idag.

Förra helgen var jag och hämtade syrrans cykel som stått övergiven i två år ute i Hägersten. En femväxlad rex som var ny 2008. Den ser fortfarande riktigt fin ut. Den stod kvar för att den var väl förtöjd i ett trappräcke av stål med ett godkänt bygellås.

Och om nu nån skulle stjäla vår dyra lådcykel ändå? Folksam täcker upp till tjugotusen av cykeln värde för en självrisk på 1500:-.

Mer dramatiskt än så är det alltså inte.

taggar: lådcykel brompton cykelstöld lastcykel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *