3 svar på ”Cyklister behöver inte skyddsdräkt”

 1. Kul att våran insändare kom in! Ganska nerklippt så jag lägger in texten i sin helhet här:

  Cyklister behöver inte skyddsdräkt
  I SvD 15/8 intervjuas Jan Ifver på Transportstyrelen som menar att vardagscyklister inte bara borde ha hjälm utan även skyddsdräkt. Det är tyvärr inget skämt, för åsikten har även uttalats av Folksam på Rapport. Att det är en helt verklighetsfrånvänd idé ser man på statistik från myndigheten Trafikanalys, som visar att cykling räknat per kilometer inte är farligare än att gå.

  Den galopperande trygghetsnarkomanin väcker oro i sig, men det finns fler anledningar till varför Folksam och Transportstyrelsen är fel ute. Den främsta orsaken till skador och dödsfall är inte trafiken utan stillasittandet. Enligt Socialstyrelsen är hjärt-kärlsjukdomar den ledande dödsorsaken i Sverige idag, något som förebyggs av vardaglig motion som till exempel cykling. Det är därför inte förvånande att det under de senaste femton åren kommit sex studier i vetenskapligt granskade tidskifter som visar att de som cyklar till vardags lever längre än andra.

  Cykling är ett enkelt färdmedel. Cyklisterna i Köpenhamn, Nordens ledande cykelstad, säger i enkäter att de väljer cykeln för att det är det snabbaste och smidigaste sättet att komma från A till B. Om man måste sätta på sig hjälmar och skyddsdräkt äts den konkurrensfördelen upp. Jämför med snabbtåget X2000, som introducerades med devisen ”Enklare än flyget, snabbare än tåget”. Om man införde säkerhetskontroller och incheckning på X2000 skulle en stor del av poängen med en enkel resa gå förlorad. Många fler skulle välja flyget eller bilen istället, och kvar på tågen skulle mest finnas miljömedvetna och hurtbullar. På samma sätt skadas cyklingen av överdrivet säkerhetstänkande.

  Cykling är inte problemet, det är lösningen. Sluta tjata om hjälmar och skyddsdräkt och applådera alla som cyklar, oavsett vad de har på huvudet och kroppen. Cyklister lever längre!

  Anders Gardebring
  systemutvecklare och urbanist

  Magnus Lagher
  kolumnist och bloggare

  Paul Lernmark
  systemutvecklare

  Erik Sandblom
  cyklist och bloggare

  David Sennerstrand
  livutanbil.se

 2. Himla kul. Läste SVD av händelse idag och blev överraskad när jag hittade insändaren. Hoppas det sätter fart på debatten. Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *