En klassisk damcykel till mor – men den ska vara lätt

Ska köpa en cykel till mamma.

En klassisk damvariant, inga konstigheter, gärna ett antal växlar och mellanprisklass.

Hennes sjukgymnast har rekommenderat henne att börja cykla på grund av artros i ena knäet och hon har inte ägt en vettig cykel på många år och dar, så det är liksom dags nu.

Man kan hitta en hel del estetiskt tilltalande modeller, inga svårigheter där. Problemet när det kommer till klassiska cyklar (både dam och herr) i mellanprisklass är vikten. De är ofta ganska trögtrampade och således också ett hot mot själva lusten att cykla.

Det är inte bra.

Något sådant vill jag inte förse min mor med och det sista jag vill är att den blir ståendes oanvänd i garaget. Helst inte tyngre än 13-14 kg och halvupprätt position, istället för helupprätt, så att den även inbjuder till lite högre hastigheter.

Den ska vara rolig att cykla på och lättrampad, samt ha en rejäl cykelkorg så att alla skäl att inte använda den till affären istället för bilen (2,5 km) effektfullt undanröjes.

Men vad finns det att tillgå enligt angivna önskemål?

Finska Pelago förstås, som producerar just klassiska vackra och lätta stålcyklar. En Brooklyn skulle passa henne perfekt och uppfylla alla önskningar och mer därtill, men prislappen för en treväxlad (7500:-) är något för hög för mig just nu.

Uteslutet är en tung Sjösala, Rex eller Skeppshult.

Kollade runt lite på Bikesters utbud och hittade något som kan passa. En Kona (coco standardcykel) till rimligt pris, aluminium, 9 vxl och under 13 kg.

Kona_Coco_Standardcykel_dam_turkos_01[1470x849]

Ingen sportcykel men aningen mer aggressiv än de flesta andra standard-damcykelmodellerna med helt upprätt körposition.

Med en rejäl cykelkorg till blir den perfekt.

KlickFix_UniKorb_Main4_schwarz[554x320]

Att hitta vackra cyklar i denna kategori är inte svårt, men att hitta en som känns pigg och lustfylld att framföra, är lite trixigare.

/DS

 

 

 

 

5 svar på ”En klassisk damcykel till mor – men den ska vara lätt”

  1. En elcykel är ju annars väldigt bra för en trött kropp. Förvisso relativt dyrt men chansen att den används är ju större.

    1. Sant, men det finns ju en chans att artrosen inte får det den behöver, samt är de tyvärr lite väl dyra för min ekonomiska situation, om jag ska köpa el så vill jag gärna satsa på en dyrare…

      1. Intressant att hon blir rekommenderad att cykla med artros i knät. Stötte nyligen på en dam med samma krämpor som just av den anledningen vår skeptisk till att cykla.

        1. Träning är det ända som hjälper vid artros, då musklerna avlastar och stabiliserar leden. Men ont gör det. Riktigt ont. Därför avstår många och istället blir sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *