Iphonehållare till cykeln

Iphonehållare till cykeln

Länge har jag sökt efter en bra iphonehållare till min vikcykel. För ett par årsen gjorde jag ett riktigt dåligt köp när jag la 500 spänn på en. Den gick sönder efter ca två veckor och sen dess har jag hållt mig borta från den typen av tillbehör. Dahon logic bike mount hette modellen. Skitprodukt med andra ord. Håll er undan!

Senaste cykelsemestern, Vetlanda-Köpenhamn, saknade jag möjligheten att kunna sätta telefonen på styret för att fullt ut kunna nyttja GPS-funktionen. Särkilt i Köpenhamn, där datatrafiken är gratis (om man har 3) och cykelvägarna utmärkta, skulle en hållare komma till sin rätt. Att till exempel bara skriva Den lille havsfrue i telefonen och sen bli guidad dit, besparar en väldigt mycket tid. Man tar sig snabbt och smidigt speciellt till sevärdheter som ligger i stadens utkant och i större städer där avstånden är långa.

Nu blir datatrafiken billigare i hela Europa, vilket tidigare gjort allt smartphoneanvändande som inkluderar datatrafik helt vansinnigt. Människor som inte vetat bättre har gått i personlig konkurs när till exempel lillsonen roat sig med ett antal youtube-klipp på utlandssemestern. Men nu är det slut på bistra tider – åtminstone inom EU. Priserna når helt acceptabla nivåer denna sommar.

Då blir glädjen desto större för den som har en smartphone, cyklar inom EU och äger en passande smartphonehållare.

Och nu har jag än en gång införskaffat en …och den känns mycket bättre än den förra. Det svåra är att hitta en där man smidigt kan ”få av det mesta av den” från styret. Otympligt med en massa plast som är i vägen när man ska fälla ihop cykeln eller när man helt enkelt inte har bruk för den.

Detta kan vara den perfekta iphonehållaren för en Brompton.

Ram ez on/off for iphone 4

Har precis provat den till jobbet. Sitter himla bra faktiskt. Det bästa är att man kan ta av det mesta från själva hållaren för att bara lämna en liten fästanordning kvar på styret, som knappt väger någonting alls. Den enda justering jag behövde göra var att flytta ringklockan. Får gå ner lite längre med tummen bara för att komma åt den – inga problem alls.

Allt som blir kvar när man tagit av telefonen.

Det finns alltså inget behov av att ta av fästanordningen när man inte använder den eftersom den inte stör.

Den kommer vara till stor användning under sommarens Bikepacker tour. Nu satt till den 14/7 – 23/7, ungefär.

Bara att telefonen tydligt visar i vilken riktning man ska åka, är ovärderligt. Att stå och vända och fumla med nån gammal papperskarta ligger helt enkelt inte i tiden.

Smartphone + cykel är utan tvekan ett lyckligt äktenskap.

Smartphone + vikcykel är kanske ett ännu lyckligare äktenskap. Att komma till en ny outforskad stad med kombinerat färdemedel (tåg att föredra), fälla upp cykeln, på med telefonen, skriva in önskad adress eller sevärdhet -innebär stora möjligheter att få vara med om en väldigt massa saker på kort tid.

Speciellt för ensamresande fädrer som sällan kan få loss en eller två månader till att ”cykla hela vägen” är detta en möjlighet till att snabbt och lustfyllt kunna utforska omgivningen i någon spännande europeisk stad.

Vikcykel+smartphone+tåg är tidens melodi. Snabbt, bekvämt, sunt, spännande och ett miljövänligt sätt att resa. Speciellt om man har en solenergiladdare till telefonen. Ska kolla runt lite efter en sån…

/DS

 

9 reaktioner till “Iphonehållare till cykeln

 1. Dan säger:

  Nu blir det kanske en lång diskussion till 🙂 Men det vore intressant att höra hur du förhåller dig till:

  1) Mycket av energin som din iPhone förbrukar är inte det som går åt att köra själva telefonen. Det mesta går oftast åt i de serverhallar som tillhandahåller beräkningskapacitet för t.ex. dina sökningar, sidorna du surfar på osv.

  2) Globalt sett så står IT för lika stora CO2-utsläpp som flyget.

 2. david säger:

  1) sant att många serverhallar drivs med kolkraft och annat skit, men till exempel Apple har nyligen, efter påtryckningar från Greenpeace, lovat ställa om till en mer klimartsmart drift. Goggle har sedan länge haft miljövänliga ambitioner. Miljöbovarna Microsoft och Amazon har jag inte hört om några klimatambitioner från, dessvärre.

  2)Man kan använda IT klimatsmart. Till exempel videokonferenser. Affärskonferenser och allt resande med flyg står för en hel del utsläpp som med videokonferenser skulle kunna neutraliseras.

 3. Dan säger:

  1) Sen är det ju så att de flesta av de här bolagen (vad jag vet?) är kopplade till elnäten och i de flesta system så produceras elen på marginalen av det dyraste kraftslaget som ofta är kol, olja eller gas. Så även om man genom finansiella instrument kan säga att man köper grön el så kvarstår det faktum att den el vi inte använder faktiskt leder till minskade CO2-utsläpp. En klurig konstruktion det där som inte är helt enkel att förhålla sig till: räknas min goda intention med att välja grön el, eller räknas min faktiska handling, slå på min iPhone – som faktiskt direkt leder till ökade CO2-utsläpp?

  2) Givetvis. Men ditt inlägg handlade ju om IT för privat nöjesbruk…

 4. david säger:

  1.Nog är det så att all användning av elektronik, streaming, internet leder till ökad klimatpåverkan, det är jag väl medveten om. Personligen tror jag att IT och den explosiva kommunikationspotential det faktiskt innebär, har sin roll att spela även i klimatdebatten.

  Man får helt enkelt ställa skadan det orsakar mot nyttan att människor blir informerade. Arabiska våren hade ju knappast fått den slagkraften den fick – utan internet. Kanske dags för en klimatrevolution nån gång i framtiden där snabb kommunikation blir avgörande för dess utgång. Vad vet jag.

  2. Man kan ju även argumentera för att cykeln har påverkar klimatet negativt. Jag sliter på komponenter, däck och utrustning som måste bytas ut. Men allt är ju relativt eller hur. Det mest klimatsmarta vore väl att ta sig själv av daga, men där går gränsen för radikaliteten i mitt miljöengagemang.

  Vore intressant om du la fram några fakta om papperskartor istället för Gps är ett bättre alternativ, miljömässigt.

  Jag skulle behöva en för sträckan Köpenhamn-Rödby, en för Hamburg (förmodligen gör jag ett stopp där), en för sträckan Gröningen-Amsterdam och en för Amsterdam.

 5. Erik Sandblom säger:

  @David Fick du mitt mejl? Ny insändare på G!

  @Dan ”Globalt sett så står IT för lika stora CO2-utsläpp som flyget”

  Men är det inte fler som använder IT än som flyger? Om man bortser från fattiga regioner där de flesta inte flyger (Indien, Afrika) kan jag tänka mig att IT orsakar betydligt mindre utsläpp än flyg.

 6. Dan säger:

  @Erik
  ”Men är det inte fler som använder IT än som flyger?”
  Jo säkert.En genomsnittlig ”person-IT-timme” orsakar säkert mindre CO2-utsläpp än en genomsnittlig ”person-flyg-timme”.

  ”Om man bortser från fattiga regioner där de flesta inte flyger (Indien, Afrika) kan jag tänka mig att IT orsakar betydligt mindre utsläpp än flyg.”

  Jag vet inte. Skulle jag gissa så tror jag dock att det finns ett ganska starkt samband mellan användandet av IT-resurser och hur mycket det flygs.

  IT står för 2% av de globala utsläppen och flyget står för 2%. Jag blev själv förvånad när jag såg siffrorna. Vi hör ofta hur illa det är att vi flyger – men sällan att vi ska googla eller använda våra smartphones mindre…

 7. Pingback: Jerome

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *