Sista tåg+cykelresan till Uppsala

Sista tåg+cykelresan till Uppsala

Det är med en smula vemod jag sitter på tåget mot Uppsala för sista gången för att göra min sista arbetsdag på kulturskolan. I höst får jag utökad tjänst på hemmaplan vilket är mer fördelaktigt.

En SJ-gubbe har precis stått och haglat superlativ över min vikcykel. Varje gång de kommer fram tror jag att de ska säga

”Den tar du inte med på tåget, du!”

Men faktum är att jag flera gånger den här terminen fått svara på frågor om den, inför nyfikna konduktörer.

SJ har ju, speciellt den senaste tiden, gjort klart en gång för alla, att cyklar vill dom minsann inte ha på sina fina tåg.

Ihopfällbara verkar de iallafall inte ha något emot.

Att ha en tågresa mellan cykelsträckorna är inte fy skam. Tid för att läsa, tänka, dricka kaffe, blogga – för att sen fälla ut och svinga sig upp i sadeln och trampa vidare är ett genialiskt sätt för att ta sig från punkt A till B.

Anledningen till mitt vikcykelköp, för nästan exakt tre årsen, var till stor del möjligheten att kunna kombinera resan med tåg eller annat passande färdmedel. Inte bil. Även om den kombon också varit användbar några gånger. Att kombinera med bil är också rätt bra förresten. Det öppnar upp för större möjligheter till samåkning även om den man åker med inte ska hela vägen fram till ditt eget slutmål.

Ett annat skäl till hopfällbart är att stöldrisken minskar med några tusen procent. Iallafall sålänge man tar den med in, vilket jag nästan alltid gör. Fem cyklar och en Vespa hade jag blivit av med innan jag blev fällcykelfrälst.

Ytterligare ett användningsområde är när man inte vill/kan/orkar cykla t/r. Om man till exempel åker till puben för ett par bägare bärs och inte finner sig i cykeldugligt skick för att cykla hem. Det finns inga gränser för mångsidigheten.

Att tågcykelluffa eller Bikepacka som jag numera kallar det, är ett sätt att resa som passar mig som handen…Man vill cykla men inte hela vägen, resa miljövänligt, utmana sig själv, man har begränsat med tid men vill ändå åka relativt långt; då kommer den hopfällbara cykeln till sin fulla rätt. Yeah!

Bara en och halv månad kvar till avfärd mot kontinenten. Nedräkningen har börjat.

/DS

 

 

10 svar på ”Sista tåg+cykelresan till Uppsala”

  1. Mamry Next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me as much as this one. After all, I know it was my choice to read thougrh, nonetheless I truly thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of crying about something you

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *