Känslan var så skön när jag kände att den var på väg ut att jag bokstavligen flämtade till av tillfredsställelse

För ungefär sex veckor sedan hände något som, tills igår, suttit likt en kil i mitt cykelhjärta.

Jag skulle skjutsa min dotter till dansen med hjälp av lådcykeln. Den var kallt och jag fick inte upp det hänglås som sammanfogar den feta kätting som i sin tur är fäst runt cykeln och en kraftig stolpe.

Tänkte just tanken att gå och hämta låssprayet när jag gjorde en sista ödesdiger ansträngning att vrida runt nyckeln. Det skulle jag inte gjort för då hände det som inte fick hända. Nyckeln gick av på mitten.

Den ena halvan satt nu som en block djupt nere i hänglåset.

Jag har ett dyrt klass 3-lås av märket Abus och tyckte det såklart kändes löjligt att nyckeln skulle gå av för så lite.

För att komma till dansen fick vi ta buss 515 och sen byta till en annan. Vi skulle också hämta upp en kompis som brukar sällskapa i lådan på väg till kulturskolan. Kompisen är väldigt förtjust i lådcykelturen varje fredag, och verkade nästan lika ledsen som jag över att nyckeln gått av. Tur att vi var ute i god tid denna gång. Med buss tar resan ca 40 min och med lådcykel ungefär 20 minuter.

Senare googlade jag om hur man får upp en avbruten nyckel ur ett lås. Superlim var en idé nämndes i forumen. Att limma ihop de båda delarna och på så sätt dra ut nyckelhalvan.

Provade detta men limmet gav efter. Kände mig sur och gav upp tillfälligt. Lådcykeln fick stå där övergiven och oanvänd. Orkade inte hålla på med det där.

Tog tag i det igen i veckan och kom på att med en liten liten spetstång kanske man skulle kunna få grepp om nyckeln. Men nån sån smal verkade inte finnas. En pincett då? Nej, inte ens den var nätt nog att ta sig ner till den avbrutna nyckeln skulle det visa sig.

Kollade med en låsbutik om vad det skulle kosta att såga upp låset. Det är för kraftigt för att rå på själv, det går nämligen inte att klippa upp, oavsett verktyg.

800:- ville de iallafall ha för kalaset – samt 700:- för ett nytt lås. Det ska tilläggas att låset med den avbrutna nyckeln i var relativt nytt, så det sved lite extra.

Men igår kom jag på det. Man kan ju böja en pincett med hjälp av en tång så att den blir optimal för att ta sig ner hela vägen. Värt ett försök. Insåg att om jag böjde ut spetsarna fanns en chans. Höll på att fiska efter nyckelbiten ca 10 minuter innan jag plötsligt kände att jag fick grepp. Försökte dra upp den men tappade greppet. Försökte igen, fick grepp, men tappade.

Men tredje gången gilt. Jag knep om nyckeln allt vad jag förmådde och plötsligt börjar det röra på sig…

Känslan var så skön när jag kände att den var på väg ut att jag bokstavligen flämtade till av tillfredsställelse.

Cykelglädjen är nu tillbaka. De 1500:- jag skulle behövt lägga ut på låssmed och nytt lås blir istället 150:- för en ny kopia, hade ju som tur var en extranyckel.

Slutet gott allting gott.

/DS

 

3 svar på ”Känslan var så skön när jag kände att den var på väg ut att jag bokstavligen flämtade till av tillfredsställelse”

  1. När jag gjorde en liknande fadäs så sågade jag upp kedjan istället för låset. Jag tog givetvis den länk som var närmst låset och resultatet blev att kedjan blev en länk kortare. Sen kunde jag i lugn och ro superlimma ihop nyckeln inomhus för att få ut den avbrutna halvan.

    Men grattis i övrigt. Nu hoppas jag att det blir lite fart på bloggen igen 🙂

    1. superlimmet gick inge bra för mig. antar att det handlar om fästytan, hur och var nyckeln går av, det var iallfall oerhört skönt när den kom ut, minns tillbaka och bli lycklig:)
      tack för grattis och ja, hoppas det blir mer aktivitet, har mycket att stå i nu då jag bland annat skriver för cykelfrämjandets tidning Cykling också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *