Klimatångest över matsvinn och annat svinn

Har just kommit hem från Teneriffa. Har varit fantastiskt skönt. Ungefär 20-25 grader hela veckan. Roliga utflykter och mycket bad.

Får ändå lite mycket klimatångest av en del grejor jag upplevt där nere. Flyget är en sak i sig som jag inte tänker gå in på nu, men som jag såklart är medveten om.

Ångesten kommer den här gången av mat och svinn.

Hur skandinaver och engelsmän tar för sig av orimligt stora mängder all-inclusive-mat, äter upp sisådär  20-25% och slänger resten.

”Varför inte? Det kostar ju inget extra och man har ju rätt till det eftersom man betalt för det.”

Ett snuskigt, groteskt, poänglöst och miljövidrigt beteende som borde förbjudas är vad det är.

Och hur oerhört omedvetna är inte spanjorerna (Barcelona ett undantag) om köttets klimatpåverkan och hur viktigt det är minska ner på köttätandet. Ber man om nåt vegetariskt alternativ får man nöja sig med potatis och vitt bröd. Men sen ska de såklart berätta för en hur korkat man är som avstår kött också – som enligt många där verkar vara livets högsta och ädlaste mening.

Var i San Sebastian i början av sommaren. Nästan ännu värre där. Man bokstavligen förolämpade folk om man bemödade sig fråga om en veg-tapas på barerna. Det är sorgligt att se hur de häminngslöst lever ut sin köttkultur och väljer att envist blunda för sanningen.

På flygresan hem (och dit) med Tui förklarar flygvärdinnan att vill man se filmen de visar måste man betala 30 spänn för ett par hörlurar, och klargör tydligt att man INTE får använda sina egna för ändamålet. De vill med andra ord att man ska konsumera den billigaste slit och släng-hemelektroniken man kan föreställa sig för att dra in högst en femhundring per flygning (nej inte jättemånga köper som tur är).

Vad är helt meningslös miljöpåverkan om inte det?

Ska det inte slängas mat är det hemelektronik. Och massa annat. Som asiatiska plastprodukter och engångsförpackningar till exempel.

Jag tänkte ta ett stort steg i motsatt riktning 2017. De grejor jag köper ska jag ha länge.

Som den här snygga kånken-ryggsäcken till exempel. 25 år gammal.

img_7115

Men nu har blixtlåset svikit. Det har börjat kärva och öppnar upp sig lite här och var.

Den har åldrats med värdighet. Det är en välsignelse att omge sig med saker som slits snyggt.

Därför har jag har skrivit till Fjällrävens kundservice. Berättat att jag vill fortsätta använda den i 25 år till och de har skickat ett nytt blixtlås helt gratis (t.h bild). De blir ju stolta såklart när man vittnar om att deras produkter håller i många år. Har lämnat in den hos skomakarn idag och på onsdag ska det vara klart.

Det får räcka som sammanfattning för mitt nyårslöfte, hoppas det smittar av sig.

Gott nytt!

#slängamindremat #lagagrejor #tidslösdesign #veg

 

2 svar på ”Klimatångest över matsvinn och annat svinn”

  1. Tack för responsen Martin, har många järn i elden nu, men kommer nog igång igen inom kort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *