Kulturfestival

Nu i veckan pågår min favoritfestival, Sthlms Kulturfestival. Bella och jag har varit runt lite i tälten och kollat under dagen. Jag fastnade ett tag vid ett miljötest som Stockholm stad ligger bakom. Man skulle genom att plocka på sig säckar av olika storlek och vikt, som representerade mängd koldioxid i kg, få ett hum om hur hur mycket utsläpp man är orsak till under ett år. Det handlar då om hur ens boende blir uppvärmt, hur stort man bor, hur mycket mat man slänger, om man äter kött, all möjlig konsumtion, tågresor, om man har bil, hur mycket man cyklar och åker kollektivt, flygresor m.m.

 

Det visade sig, när vi sen vägde alla påsar, att jag är orsak till hela 8 ton koldioxidutsläpp per år. Medelsvensson lär släppa ut ca. 10 ton så jag ligger lite under. Ärligt talat trodde jag att jag skulle ligga mycket under med tanke på vegkost och avsaknad av bil. Mina bovar är konsumtion och flygresor. Jag flyger ungefär en t/r-resa/år och det motsvarar visst ett helt ton. Tåg är mycket, mycket bättre. Det skrämmande är att för att vi 2050, med 9 miljarder människor på planeten, ska leva hållbart måste vi globalt ner till ett genomsnitt på ett ynka ett ton per person och år. Då gäller det att så många som möjligt lever utan bil, äter vegmat(helst vegan), åker tåg och handlar på second-hand för att dra sitt strå till stacken.

Lite senare stannade jag till och lyssnade på lite musik. Jag såg ett par bekanta ansikten sen musikhögskoletiden i orkestern, var av en av dom köpt en lådcykel som han använde till sina instrument och cd-försäljning,

Han hade valt den nyproducerade lådcykeln Ekern som tillverkas i Enskede utanför Stockholm.

Han var nöjd med köpet och hade stor användning av den, berättade han. Vid ett senare tillfälle har jag tänkt att åka ut till Enskede och provköra en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *