Lådcykelsemester i sommar

Det blir lådcykelsemester i sommar.

Till Gotland.

Nynäsleden från Stockholm City till Nynäshamn. Sen båt till Gotland för att slå läger i Visby.

Nynäsleden

80 km utstakad cykelled. I huvudsak bilfritt. Det är ju så att man får ståpäls av att bara tänka på det.

Sitter just nu och lyssnar på Klotet på P1. Det handlar om solenergi och hur snabbt tekniken vinner mark bl.a. I Tyskland. Tekniken blir billigare och effektivare. Kan läggas på lager.

Min dröm är en solcellsdriven lådcykel. Än så länge, för att få ut tillräcklig effekt, måste man nog klä in hela ekipaget plus en vagn med solcellspaneler. Men kanske, om några år, räcker det att montera några läckra paneler på sidan av lådan och på pakethållaren.

Verklighet inom en snar framtid?

Det är lådcykelutopin det – som kommer göra planeten jorden till en lite bättre plats att leva på.

För vem kan motstå tanken på något så vackert och med så stor potential att förändra vårt samhälle?

Tills vidare får vi förlita oss helt på kroppkraft och vår mindre solcellsladdare för att åtminstone hålla liv i telefonerna.

Speciellt bra om Bella blir uttråkad så kan hon kolla på film i lådan.

Solarmonkey adventurer

Vad jag kommer ihåg sen förra cykelsemestern, går det åt ungefär fem timmars exponering i solljus för att få till 1,5 iphone-laddningar. Inte så illa. Obetalbart om nöden kräver.

Vi har inte kommit så mycket längre i planeringen än att vi ger oss iväg femte eller sjätte juli – hela familjen.

Förmodligen blir den andra cykeln en vikcykel eftersom de är så bra att packa på, och att de åker med gratis på färjan.

Vi kommer såklart ta med kapellet som kommer att förgylla semestern för Bella om det skulle bli regn.

Inte dumt att sitta därunder då.

Kommer helt klart bli avis…

/DS

 

 

8 svar på ”Lådcykelsemester i sommar”

 1. Tack! Cyklade mellan Visby och Ljugarn för några sommrar sen. Det var ingen höjdare. Söker oss till andra ställen denna gång.

 2. Jo tips på cykelvägar på Gotland tas gärna emot.

  Jag monterade en 100W solcell i helgen och den kan nog passa som tak på lådan, om man klämmer går det nog att få på en 150W där fram och kanske 50W där bak. Det går förstås att använda solcellerna för att driva motorn direkt, men du behöver antagligen ladda batteriet med solceller/vägguttag ändå.

  Maxladdning per dag blir runt
  200Watt * 0.60förluster * 8 timmar solljus = 960Wh

  Så ungefär 40Ah på 12v och 80Ah på 24v, lite osäker på hur stora batterier man har på en elcykel.

 3. Länsvägarna från Visby längs kusten både norrut och söderut har bra cykelbanor några mil om man vill cykla på asfalt. Sedan finns det jättefina, men lite ojämnare strandvägar längs kusten på många ställen t.ex. Fröjel-Ekstakusten. Det man ska undvika är de större länsvägarna utan cykelbana. De är hårt trafikerade på sommaren, och har nästan ingen väggren.

 4. Missförstånd! Om det var så att jag skulle cykla långt på sommaren så kanske solceller skulle vara intressant. Nej, jag monterade solceller utanför ett fönster för att kunna ladda tunga blybatterier. Det blir ett antal timmar trial and error för att lyckas med solceller på en lådcykel, e.g. jag vet inte hur de hanterar stötar från hjul och sådant.

  Johan tack för tipsen, vi hade en gute(?) på besök men hon var inte till mycket hjälp förutom att just de 4 milen mellan Ljugarn-Visby inte var så kul på cykel. Jag måste säga att jag inte har något minne av att jag har cyklat den, även om jag vet att jag måste ha gjort det för 15 år sedan.. 🙂

  Man tycker att de kunde cykelederna så man lättare kan ta genvägen till Ljugarn http://imgur.com/Twlf7fq

 5. Ska ni cykla runt på gotland oxå? Rekommenderar då en väldigt detaljerad karta så ni kan hitta egna fina vägar. Den sk cykelleden som ska finnas på norra gotland fick tydligen slut på finansiering så den markerade cykelleden går på 90-vägar utan vägren. Inte så kul att cykla på alltså! Vi erfor detta men hade egen karta o hittade mysiga cykla-i- bredd-landsvägar/stigar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *