Lång eller kort?

Hur stor ska lådan vara? Vilka fördelar innebär en stor låda kontra en liten?

Jag har kollat runt och funderat lite på det där. På Bakfiets.nl Cargobike, så finns det en kort och en lång modell. Även Fietsfabriek har en lång och kort att välja på medan det bara finns en storlek på lådan till Christianiabikes tvåhjuling. Fördelen med en längre låda är att en vuxen kan sitta bekvämt och inte ihoptryckt som på bilden.

Då blir ju frågan, varför man ska skjutsa runt på en vuxna. Dom kan väl cykla själva. Men det känns ändå som ”lite kul” att kunna göra. Ett liten barn kan ju åka med en vuxen i lådan vilket skulle kunna vara användbart om situationen kräver det. Om man vill kunna ha möjlighet att skjutsa fler än två barn så är ju också en större låda ett gjutet val. Eller också en spädis i bilbarnstol och ett större barn på bänken, så skulle den mindre lådan bli en begränsning. Det ska tilläggas att lådan på Christianiabiken är väl tilltagen på längden men smalare än någon annan, vilket kan skapa problem om två större barn ska sitta bredvid varandra på bänken. En stor låda är ju också ett bättre val om man vill kunna frakta andra grejor som mindre möbler och annat.

Vad är då nackdelarna med en stor låda?

Cykeln blir ju onekligen lite mer otymplig, samt att svängradien blir större. Känslan att cykla på en kort Cargobike ligger närmre en vanlig cykel och det blir lättare att besegra en tuff backe. Självklart blir det också lättare att få in cykeln i ett cykelrum och i viss mån också hitta en lämplig parkeringsplats ute på stan. Dom mindre modellerna funkar också att montera en bilbarnstol i, men då är det fullt. Alltså ingen plats för matkassar och annan packning. Vilket man delvis skulle kunna lösa med en större väska på pakthållaren, men kanske inte för storhandling.

Slutsats: Om man har ambitionen att leva helt bilfritt så är dom större ett bättre val. När man spinner vidare på användningsområden så känns dom större, och speciellt den långa Bakfietsen, som en cykel som skulle minska behovet av bil mer än nån av dom små modellerna. Bara att kunna ta med sig ett barn och en barnvagn kan ju vara väldigt användbart.

Om man däremot har ambitionen att ersätta en andra bil med en lådcykel, och bara har ett eller två barn. Så kan dom mindre vara ett bättre val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *