Mina kompisar säljer sina bilar

Tvåbarnsfamilj. Boende i stockholms innerstad. Bilägare (nyare SUV) men använder nästan enbart cykel för att ta sig till jobbet och för att skjutsa barn. Använder bilen upp till 2 gånger i månaden för att ta sig till föräldrars sommarställe en dryg timmas bilkörning norrut. De har kommit fram till att varje resa kostar dem minst 2500:-(försäkring, parkering, bensin).

Detta är såklart en underdrift. För att närma sig den realistiska utgiften för bilinnehav måste man även inkludera: service, vad man gav för bilen, värdeminskning och lite annat. Men de faktorer familjen tog med i sin snabba kalkyl räckte för att komma fram till beslutet att göra sig av med bilen för att istället leva cykel+bilpoolsliv.

Annan tvåbarnsfamilj som jag känner. Boendes i stockholmsförort. Använder också sin (äldre) bil upp till två gånger i månaden; har kommit fram till att varje gång de vrider om nyckeln kostar det 1400:- (parkering, försäkring, ej bensin inräknad). Likt första exemplet saknas också i deras snabba kalkyl en rad utgiftsfaktorer för att närma sig den verkliga kostnaden. Men också här räcker det och blir över för att familjen ska göra sig av med bilen till förmån för bilpools, cykel och kollektivtrafikanvändning.

Inom loppet av några veckor har alltså två familjer i min bekantskapskrets kommit fram till dessa mycket välavvägda och kloka beslut.

Kolla gärna min uträkning Vad kostar det att ha bil?

Hoppas på en trend.

DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *