Möte med en fransk Bromptonit

I fredags fick jag syn på en orange Brompton som stod parkerad vid en stolpe. På pakethållaren satt en konstig mojäng som jag inte kunde begripa syftet med.

20110911-100419.jpg
Under tiden jag fotade kom ägaren till cykeln, en entusiastisk fransos, och började förklara att mojängen användes för att ha möjlighet att få med sig större väskor. Vi fortsatte att snacka cykel och entusiaster emellan gick vi till närmsta pub och tog en öl. Han berättade bl.a. att han använder sin Brompton mest i kombination med flyget, när han är på resa i jobbärenden.

20110911-101100.jpg
Separerade cykelvägar från biltrafik såg han ingen poäng med eftersom bilarna mest står still i trafikstockningar, i Paris, så det är bara att köra förbi dom. Han tyckte att bilar och cyklar måste lära sig dela och berättade även om varför han inte gillar att ha hjälm när han cyklar: ”Jag blir oförsiktig och kommer på mig själv med att köra fortare än jag borde. Hjälmen ger mig känslan av att jag är odödlig”. Intressant. Jag känner igen det där med att utsätta sig själv för större risker med hjälmen på.

/DS

3 svar på ”Möte med en fransk Bromptonit”

  1. Verkar vara en trevlig fransman!

    Att man tar större risker med hjälm stämmer. Fenomenet har undersökts av forskare vid norska TØI. Man kom fram till följande: Our results show increased cycling speed and decreased risk perception in a helmet-on compared to a helmet-off condition. Hela artikeln finns att läsa här.

  2. Pingback: mike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *