Snart får man väl ta med sig cykeln SJ?

Mycket kring SJ nu.

Ena dan preseneterar man en miljardsatsning, den största på 150 år, och den andra handlar det om miljardbesparingar och varsel.

Väljer att reflektera en stund kring det förstnämnda.

Man ska renovera och bygga om sin egen snabbtågsflotta för 3,5 miljarder.

”Vi byter alla viktiga teknikkomponenter. Det kommer att kännas som ett helt nytt tåg för både oss och för våra kunder” säger SJ:s vd Crister Fritzson

Nu äntligen händer det, tänker man. Den största uppgraderingen på 150 år bara måste omfatta möjligheten att kunna ta med sig sin cykel på tågen. Nu är det dags och de första cykelanpassade tågen rullar ut redan 2016.

Det är ju numer ett rätt gammalt EU-direktiv:

”Vidare ska det enligt ledamöterna på alla tåg, medräknat internationella tåg och höghastighetståg, finnas ett särskilt anvisat utrymme för barnvagnar, rullstolar, cyklar och sportutrustning, vid behov mot avgift.” Med vänlig hälsning, Europaparlamentet 2007 (hittar ingen länk tyvärr…)

Senast 2010 skulle det, enligt EU-ambitioner, finnas ett anvisat utrymme för bl.a. cyklar på varje tåg.

Och ja. Numer finns det ett anvisat utrymme för cyklar på de flesta tågen i unionen. Men inte på SJs. Inget utrymme i något SJ-tåg.

Och det är väl attans att jag ska vara så negativ att jag även denna gång redan nu närmar mig slutsatsen, att SJ har glömt att tänka på de resenärer som vill ha en hållbar helhetslösning, de som ser en potentiell cykelsträcka att avnjuta både innan- och efter tågresan.

Jag besudlar mig själv av mina egna fördomar som övertygar mig om att i SJ:s jakt på kapital- och tillväxt, så har man glömt att ta hänsyn till de cyklande ännu en gång.

Men jag hoppas såklart ha fel och att jag får ett positivt besked när jag rotar vidare i detta.

Från 2016 så kanske, kanske kan man ta med sin vanliga cykel på tåget, även i Sverige.

Även om chansen är mikroskopisk.

/DS

 

4 svar på ”Snart får man väl ta med sig cykeln SJ?”

 1. Inom EU verkar prio just nu vara att satsa på att binda ihop transporterna i Europa genom ett fungerande tågnät som sedan ska kopplas samman med olika typer av transportsystem och transportmedel. Särskilt i städerna kommer man dra nytta av detta då behovet av tunga, långa, lastbilstransporter av varor kommer kunna minskas. Som jag tolkar det ska tåg stå för större del av transporterna, även för oss människor, och väl framme i staden ska vi kunna resa vidare med andra transportmedel, tex cykel. Jag hittar tyvärr inte heller det direkta förslaget på att man måste ha möjlighet att ta med cykel, men indirekt framgår det här nedan;

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0144:FIN:SV:PDF

 2. Roligt att lösa om ambitionerna inom EU. Hoppas de inte är hundra år bort bara. Tack för länken, ska verkligen gå igenom det där.

 3. I söndags fick vi en ny familjemedlem (med lem). Jag tänkte det kan vara av intresse hur vi löste det hela i avsaknad av egen bil. När min sambo kände att det var dags bromptonerade jag iväg och hämtade en poolbil. Hem, in med barn, sambo. Lämna barn hos en vän. Upp till förlossning. Lämna poolbil. Bromptonera hem. Hämta packcykeln med babyskydd på flaket och chariot-vagn bakom. Hämta barn hos vän. Cykla upp till BB. Lämna babyskydd till sambo som åkte taxi hem. Cykla hem.
  Jag vet, lite väl många bilar inblandade men vi höll det på lämplig nivå känns det som. Att köra nyfödd på packcykel i januari eller att cykla från BB när man är nyförlöst kändes lite för velocipedfundamentalistiskt 🙂

  MVH
  Leif

  1. Grattis!
   Det där med att kombinera vikcykel och hyr/pool-bil är underskattat. De (extremt få) dagar då jag haft bil i Stockholm har jag parkerat i närförorten (mycket billigare än stan) och cyklat tillbaka. Likadant då jag lämnat/hämtat bil på Statoil.
   Alla de här transportlösningarna då en cykel är mer eller mindre inblandad, är värda att delas. Tack.

   Hade själv gärna velat skriva ett inlägg om att jag vinterlådcyklat en nyfödd hem, men i praktiken helst inte.

   Bra ord förresten – velocipedfundamentalist. Det måste jag börja använda!

   Hoppas ni får sova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *