Om det outtömliga ämnet att lasta på cykel och om Odenplans pendel

Hej BLOGG

Det har hänt en del sen sist.

Ett outtömligt ämne är det som berör att lasta på cykel. Det kanske inte låter jätte ballt för den oinvigde. Men en av mina passioner råkar faktiskt vara att vidga vyerna för vad  (och vem) man egentligen kan få med sig på en cykel och upplysa folk om detta. En sunt intresse och mission om jag får säga det själv.

På midsommarafton skulle jag och min tjej ut i skärgården. Båten mot Möja skulle avgå från strandvägen. Vi skulle stanna några dar så vi hade inte så lite mat och packning med oss. Lådcykeln blev ett självklart alternativ för att ta oss från Norrtull till Strandvägen med all packning.

IMG_8011Och i tisdags skulle jag, min tjej och min dotter ta tåget till min uppväxtort Vetlanda i Småland.

För att ta oss till tågstationen, tre personer plus packning, blev det självklara valet…ja du vet vad.

IMG_8052

Lådcykelns mångsidighet till att förenkla vardagsbestyren är beundransvärd.

Och nu till nåt annat. Kristoffer Tamsons (M) och gänget från landstinget har ändrat sig. Bland annat på grund av att folk har protesterat. Nu kommer man att få ta med sig cykel från en av nedgångarna till odenplans nya pendeltågstation under lågtrafik. Det rör sig faktiskt om den nedgången som placerats ett stenkast från min egen boning intill Matteuskyrkan. Bra för mig men begränsningen till en nedgång verkar onödig och svårmotiverad.

Men att de iallafall ändrade sig om detta var väl för väl. Ett sånt enfaldigt, dumt, fegt, snålt, miljöovänligt, ogenomtänkt och urpuckat beslut var så uppenbart fel att det bara inte kunde gå igenom ens i den här stan.

Men ropa inte HEJ, detta beslut om att låta cyklar tas på och av vid Odenplan är bara på prov och ska senare utvärderas.

Vad är man rädd för? Jo förstås att cyklist-uslingarna tar tillfället i akt att ta med sin cykel på tunnelbanan en rulltrappstur upp från pendeltågs-perrongen, vilket såklart är super-förbjudet alla dygnets timmar.

Att någon skulle vilja utsätta sig för ett gäng irriterade medresenärer och en ännu mer irriterad tunnelbanechaufför som argt proklamerar ut i högtalarsystemet: ”Jag kör inte förrän du med cykeln lämnat tåget” har jag svårt att tro.

Men alla gillar inte att man nu kommer få ta med sin cykel. Läste just den här insändaren i Vi i Vasastan:

IMG_8075

Ja du Lisa. Vem vill bli nedpinkad av en bäbis? Inte många. Men det betyder inte att vi inte ska låta dem åka med. Risken att bli nedsmetad av en cykel eller nedpinkad av en bäbis är mikroskopisk, så det kanske man faktiskt kan leva med?

DS

2 svar på ”Om det outtömliga ämnet att lasta på cykel och om Odenplans pendel”

  1. Tröttsam insändare, min vikcykel tar betydligt mindre plats än en barnvagn eller än stor resväska. Perfekt att ta med sig när man skall besöka ställen långt bort. Tog med mig min cykel förra veckan på pendeln till Uppsala och turistade, slapp köpa bussbiljetter och sparade tid också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *