Open Streets – en bilfri oas i Lilla Köpenhamn

Med Open streets vill man, under sju lördagar under juni och juli, visa att biltrafikens behov inte ska vara allenarådande. Man stänger av gatan för biltrafik och öppnar upp för andra aktiviteter som dans, foodtrucks, cykelmeck, pärlplattspyssel, häng och en massa annat.

Förra året gjordes ett litet halvlyckat försök vid Medis och Nytorget men i år utökar man det bilfria området, mycket passande längs med nya cykelbanorna på Götgatan i Lilla Köpenhamn, och man har även engagerat Kulturförvaltningen för att få mer innehåll. Det är stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) som ligger bakom projektet.

Driver man en blogg som heter Liv utan bil och det tas initiativ för att visa hur bilfria ytor kan förändra stadslivet så måste man ju bara åka dit och kolla läget.

Igår var jag där och det var fullt ös medvetslös och väldigt välbesökt kan jag säga.

Av cykelköket kunde man få hjälp med att laga cykeln.

Upptäckte att nya cykelparkeringar var på plats och det känns nu som kan njuta av Pilotplats cykel till fullo. Helt fantastiskt och svårt att tro att bilden visar en cykelbana och inte bilkörfält. Applåder och ovationer för detta.

Folkfest för en stad för människan och inte för bilen.

En del bilister hade något svårt att acceptera att gatan var avstängd men inga folkstormar direkt.

Stadens alla älskade Food trucks var på plats. Har personligen länge velat testa den till höger på bilden. Helvegetariskt och borde få pris för bästa Food truck-namn: ”Odjuret”. Tyvärr var burgarna extremt populära och slutsålda så det får bli en annan gång.

Känns som hela den här grejen även har ett pedagogiskt värde. En del kommer ju såklart bli förbannade när biltrafiken begränsas i det framtida (förhoppningsvis) mer bilglesa och trivsamma Stockholm. Men visar man på , som med Open streets, vad man kan få istället, kan nog de flesta förstå och till och med backa upp ett strängare förhållningssätt gentemot privatbilism i stadskärnan.

/DS

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *