Otäckingen Hjalmar Mehr

Det ligger en skräckis ute på svtplay.

Spelet om Stockholm är riktigt läskig.

Socialdemokraten Hjalmar Mehr ville i stort sett riva hela innerstan, för att få plats med motortrafikleder, parkeringshus och hus ej avsedda att bo i.

– cykelbanor och miljöpolitik – inget för mig!

Han lyckades bl.a. meja ner Klarakvarteren och få till en del horribla vägprojekt men egentligen ville han förstöra så mycket mer.

I stan skulle man inte bo. Man skulle ta sin bil, parkera i gigantiska parkeringshus, göra sitt ärende och åka hem till förorten.

Alla skulle ha en egen bil, all biltrafik skulle ledas in i stan, spårvagnslinjer fick läggas ner för de ansågs vara i vägen för alla bilar.

De stadsdelar som skapats av potentaten Hjalmar och hans polare är idag, kvällstid, helt döda. Ingen vill vara där efter att de som jobbar i nåt av bankpalatsen slutat sin arbetsdag.

Så kunde större delen av Stockholm sett ut.

Det hjälpte inte att samhällsdebattören och författaren Per Anders Fogelström i debatten ställde frågan: Är det så lyckat att leda in all trafik i city? Är det inte bättre att till exempel parkera bilen i Farsta och ta tunnelbanan?

Resterna av Klarakvarteren ligger under det konstgjorda berg som ligger intill parkeringsplatsen till Hagaparken. Jag tagit mig upp till dess topp ganska många gånger då det idag råkar utgöra en turf-zone (Hagatop). Superjobbigt men ger rätt bra med poäng och man brukar få behålla zonen ett tag.

Till slut kom man på att det kanske inte var så lyckat att riva hela innerstan. Folkstormarna blev för stora och man lugnade ner sig.

Mikael Wiehe beskriver otäckingen Hjalmar Mehr i låten ”Trädet

Känsliga tittare varnas. Del 1 är värst!

Spelet om Stockholm

/DS

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *