Har fått ett tips: ”Polisanmäl för brott mot ordningslagen”.

IMG_9172

För ett par veckor sedan cyklade jag kvällstid på Surbrunnsgatan i riktning mot Norrtullsgatan. Där finns förmodligen Stockholms fjuttigaste cykelbana.

Men det hjälper inte att den tar lite plats. Den får ändå inte vara ifred. Byggställningar och byggmaterial stod placerat mitt på cykelbanan utan ens så lite som en vi-ber-om-ursäkt-lapp så långt som ögat kunde nå.

Lite uppgivet fotade jag spektaklet och skickade in via Stockholms stads egna app Tyck till. Utvecklad just för såna här situationer.

Fick svar ungefär 10 dagar senare:

Hej!

Tack för din synpunkt! Det finns ingen pågående etablering med tillstånd på den angivna platsen vilket gör det svårt för mig att veta vem det är som äger upplaget. Om de fortfarande är på platsen får du gärna ta en bild på företagets namn om det finns, så kan jag föröka luska ut vilka det är och kontakta dem. Du kan även själv polisanmäla ärendet för brott mot ordningslagen om du skulle vilja, men då måste du veta vilka som är ansvariga.

Med vänlig hälsning
Madeleine
Markupplåtare


Nästa gång ska jag ta reda på vem ansvarig är och polisanmäla händelsen. Kanske mer effektivt än att använda appen?

DS

3 svar på ”Har fått ett tips: ”Polisanmäl för brott mot ordningslagen”.”

 1. Handläggningstiden är väldigt lång. Det gör att anmälningar uteblir eftersom problemet upphört innan maskineriet kommit igång. Vid pågående brott brukar dock polisen komma inom 24 h. Nej, jag är inte alls bitter.

  1. Trist att höra. Tänkte att det var bättre än Tyck-till appen. Den känns så seg…

 2. Jag har gjort en sådan anmälan, brott mot ordningslagen. Då var det en bygg-arbetsplats som inte nöjt sig med att ställa sina staket på gränsen till gångbanan, vilket de hade fått tillstånd för. Utan de hade även tagit gångbanan i anspråk vilket gjorde att gående och cyklister fick trängas på den återstående cykelbanan. Plus en temporär busshållplats.

  Det var en rätt intressant upplevelse att göra anmälan. Jag traskade helt enkelt in på närmaste poliskontor. Polisen jag pratade med förstod inte helt vad jag ville. Några förklaringar senare hämtade han sin kollega varpå jag fick förklara igen. Någonstans här insåg de att deras kunskap inom just det här väldigt specifika lagrummet var begränsad så de bad mig vänta medan de gick iväg för att kolla upp.
  Några minuter senare kom första polisen tillbaka.
  ”Okej, jag har aldrig hört talas om detta tidigare” *plockar fram papper och penna för att anteckna*

  Eftersom marken tillhör kommunen blev jag ur polisens perspektiv anmälaren och kommunen målsägande. På frågan om det fanns någon misstänkt (för brottet) angav jag bolagsnamnen jag fått fram från TA-planen jag tidigare begärt ut från kommunen.

  Tyvärr slutade det hela med att ärendet las ner av polisen. De har viss lagstadgad frihet att lägga ner ”mindre viktiga” anmälningar för att kunna fokusera på de viktiga. Skillnaden är definierad mellan brott som bara har böter i straffskalan, som detta. Och andra som har fängelse på straffskalan anses vara viktigare. Eftersom detta bara har böter i straffskalan kunde de lägga ner.
  Just då orkade jag inte dra i det mer och är osäker om jag som inte är målsägande ens har rätt att överklaga.

  Hur som helst en lärorik erfarenhet. I mitt fall fanns det en TA-plan hos kommunen eftersom bygget påverkade trafiken och där fanns bolagsnamnet med.
  Min förhoppning är att kommunen fick någon notis om anmälan och kunde använda det till att dra entreprenören lite i örat. Precis som i svaret du fick är kommunen angelägen om att det offentliga utrymmet inte utan tillstånd ska användas som temporär lagringsplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *