SJ förbjuder cyklar på tåg

SJ gillar inte cyklar. Det är ingen nyhet. Ändå har man, efter stora påtryckningar, öppnat upp för att ta med några få cyklar per avgång på vissa sträckor sen 2007. Om jag minns rätt för ett tillägg på 250 kronor. Men nu får det vara nog menar SJ. Man menar att det varit problem med in- och utlastning av cyklar samt att man inte finner det tillräckligt lönsamt. Trots att man på SJ rapporterat om ett ökat intresse – säsong för säsong – för att ta med cykeln på tåget, backar man nu helt.

I de flesta andra europeiska länder är detta en ickefråga. Man löser det helt enkelt och ser inget problem med företeelsen.

SJ verkar tro att de går omkull bara för att de skulle tillåta cykel på tåg. Efter så kort tid av ett extremt försiktigt tafatt försök, säger man nu NEJ p.g.a. olönsamhet. Jag anar ugglor i mossen och jag tror att det kommer börja växa mossa på hela SJ, om man inte väljer att bli moderna istället för att ta ett steg tillbaka.

Jag drabbas inte av det här. Hopfällbara cyklar är än sålänge ohotade på SJ:s tåg – även om de nog helst av allt skulle vilja förbjuda dem med. Ändå svider det när så många cyklister kommer att missa det fina med kombinationen cykel och tåg.

Det här handlar om ett extremt träigt och bakåsträvande beslut av SJ.

Mer att läsa finns i den här i artikeln på SVD.

/DS

 

Ett svar på ”SJ förbjuder cyklar på tåg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *