Kan en smartphone eller ipad bidra till minskad klimatpåverkan?

Fyra månader efter att Ipad släppts i Sverige så står elektronikmessias Steve Jobs åter igen på podiet med hela världens blickar riktade mot sig för att presentera ett nytt mirakel. Nämligen Ipad 2. En del gråter blod över att dom precis köpt ettan i ovetskap om att en ny version skulle dyka upp så himla snart. Vem hade kunnat tro det? Inte blir det bättre av att få höra att den nya modellen säljs för samma pris som den gamla. Besvikelse blandas med upprymdhet över den nya lilla fantastiska maskinen som ska fylla alla tomma hål i just ditt liv. Efter att ha funderat ett tag så inser du vad som är det enda rätta. Den gamla läggs ut på blocket och du börjar se ljuset i tunnelns slut igen och i mitten, omsluten av ett magiskt vitt sken, så ser du dina drömmars mål. Meningen med livet. Nämligen den nästan ohyfsat läckra, Ipad 2. Prylnörden i dig liksom slår glädjeskutt och får dig att inse att det är det här som måste vara meningen med livet.

Många känner så där. Inte jag. Bara lite. Jag äger ingen ipad. Dom är fina och sätter igång begäret men vad ska man ha dom till. Jag som är så miljömedveten köper ju bara när jag absolut måste ha prylen ifråga. Aldrig av rent nörderi. Inte jag. Eller som sagt, kanske lite ändå. Jag är svag för apples produkter. Jag har varit inne på det förut och jag ska villigt erkänna att min iphone ligger nog på topp 3 av ägodelar, tätt efter min Brompton och vår lådcykel.

Jag ska också bekänna att jag är rejält sugen på en ipad 2. Jag har nämligen så noga och strategiskt tänkt ut ett behov. Visst är det lite så att jag sökt ett behov för att berättiga ännu ett elektronikprylköp, men ändå ett ganska välmotiverat behov. I mitt yrkesliv som sångpedagog så kånkar jag ständigt runt på tre stora pärmar med noter i. Dessutom så cyklar jag så det är inte optimalt om man säger så. Sen ska det dras kopior till mina elever, noter slarvas bort, lektionstid går till spillo och det ena med det tredje. Men hör nu och häpna. En ipad står perfekt på ett notställ. Om jag fyller den med tusen och åter tusen låtar så är den det enda jag behöver ha med mig när jag undervisar. Det är ju till och med miljövänligt att inte dra så många kopior och en del elever kommer att nöja sig med att jag mejlar låten till dom. Sen skadar det ju inte att man kan läsa, spela, surfa och en hel del annat på samma mojäng. Yes! Jag gör ett bra miljöval samtidigt som pryltarmen får sitt.

Man behöver inte vara nåt geni för att räkna ut att denna konsumtionshysteri och besatthet när det gäller elektronikprylar inte direkt är positiv för miljön. Eller? Jag erkänner som sagt att jag själv är en av dom som kanske till och med står i kö utanför Macoteket nästa torsdags natt för att lägga vantarna på en splitterny Ipad 2 (en vit). Men finns det inte något positivt också med denna toksnabba utveckling av teknik? Så här lyder mitt försvarstal:

Vår dotter Bella älskar att leka med en app som heter Soundtouch. Det är små ikoner med djur och instrument och lite annat som man vidrör. Då kommer det upp en bild och ett ljud som stämmer överens med ikonen man pekar på. Väldigt pedagogiskt och hon diggar den så klart. Alltså får hon en app som laddas ned istället för en ny leksak som i sin tur skulle tära på miljön. Appen är alltså ett mycket bättre miljöval. I somras behövde vi en Babywatch. Givetvis fanns det en att ladda ned i appstore. Ännu en gång, ett bättre val för miljön än att köpa en helt ny produkt med allt vad det innebär för moder jord.

Istället för att köpa cd-skivor så har man nu möjligheten att få musiken strömmad till mobilen genom Spotify. Också det ett bra miljöval. Mindre produktion av cd-skivor. Likadant med filmtjänsten voddler som är rejält på gång. Och även i spelbranschen börjar mjukvaran och den traditionella spelkonsolen att se sina sista dagar. Med speltjänsten Onlive så kan man strömma spelen till datorn och koppla in datorn i TV:n eller projektorn. Alltså slår man två flugor i en smäll. Produktionen av miljöfarliga konsoler avtar och även spelskivan försvinner som mjukvara. Bra för miljön så klart. En ipad hjälper en mer eller mindre till ett liv utan papper. Visst innebär produktionen av en ipad viss miljöpåverkan men vägs upp av e-böcker och elektroniska tidningar som på sikt kommer att minska produktionen av papper. Den är ju även ypperlig för kokböcker, lexikon och en uppsjö av pedagogiska appar som till exempel språkkurser. Ändå är det här bara början.

Teknikprylar kommer att stå för mindre miljöpåverkan eftersom behovet av att köpa flera olika kommer att minska. Kamera och filmkamera i en smartphone håller snart så hög kvalité att dom flesta inte har behov av att ha en vid sidan om. Mp3-spelaren är ett bra exempel på en elektronikprodukt som snabbt blivit ett med mobben. Kanske räcker det snart med ett par vita prylar från Apple för att täcka dom flesta behoven. Det låter ju nästan asketiskt.

Försvarstal slut. Nu ska jag återgå till Tim Jacksons bok ”Välfärd utan tillväxt”. Den är skitbra.

Taggar: klimatsmart välfärd utan tillväxt iphone ipad

3 svar på ”Kan en smartphone eller ipad bidra till minskad klimatpåverkan?”

  1. 476980 718382Exceptional read, I just passed this onto a colleague who was performing slightly research on that. And he in fact bought me lunch as I identified it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 708889

  2. Oh wow, I am speechless… Lena, your card is a real maetrepisce. I stared it for a long time. Love your colouring it is so stunning!Hopefully you had good time yesterday :)Hugs,Aija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *