Använda telefonens GPS på cykelsemestern

Använda telefonen GPS på cykelsemestern

Nu är det bestämt. Den sjunde juni drar jag på fällcykelsemester. En åtta dagar lång ”cykel + tåg” – semester. Och även en bit med färja mellan Danmark och Tyskland förresten.

Bara ca: 1,5 månad kvar med andra ord. Bäst att kolla SJ-biljett till Köpenhamn så snart som möjligt. Kan ju bli himla dyrt om man är sent ute.

En ovärderlig grej, på cykelsemestern, är telefonens GPS. Att ha den fäst, i sitt ställ på styret, är himla tryggt. Man vill undvika att av misstag hamna på motorvägen. Att cykla på motorväg är ingen höjdare och att cykla där med en liten fällbar – är ännu värre.

Eftersom det är otympligt att hålla på med stora cykelkartor, passar telefonen utmärkt, speciellt enligt det minimalistiska manifestet – om det nu finns ett sådant. En annan smart grej är att ladda telefonen med en solcellsladdare. Annars blir det ett himla jagande efter strömkällor på var och varannan rastplats.

Nu till problemet. När jag var i Frankrike sist, var jag lite sen med att avaktivera Data-Roaming i min iphone. Enligt min senaste mobilfaktura han telefonen ta emot 2 MB mobildata (automatiskt). Det kanske gick någon timme innan jag kom det och stängde av. Två MB motsvarar ungefär ett foto, taget med en hyfsat modern smartphone. Operatören 3 tar 25 kr/MB.

Med andra ord är det ekonomiskt helt orimligt att använda sin smartphone utomlands – och därmed blir det, för de flesta, att konka med sig kartan ändå. Sjukt att det ska kosta så mycket för lite datatrafik.

Men nu ska det bli ändring. Och det redan till sommaren. Åtminstone inom EU. Följande priser ska börja gälla redan i sommar så jag kanske kan använda min GPS ändå. I Danmark är det dessutom samma priser som Sverige med operatören 3.

För 2012 (EU) gäller för alla operatörer:

Datatrafik: 6:50 kr per megabyteRinga mobilsamtal: 2,70 kr per minutTa emot mobilsamtal: 74 öre per minutSMS: 85 öre

Ganska stor skillnad med andra ord. Sen ska det bli ännu billigare 2014 och framåt.

Verkar mer överkomligt även om man inte kommer kolla på SVT Play under semestern precis.

/DS

 

 

7 svar på ”Använda telefonens GPS på cykelsemestern”

 1. Ladda ner kartan innan!

  Om du letar upp platsen du ska till i appen Kartor och surfar runt lite där i olika zoomnivåer så kommer den ladda ner lite kartbilder. Stäng sedan av datatrafiken och kartorna är kvar!

  Om du sätter på datatrafiken och söker upp en ny plats på kartan tror jag däremot att de lagrade kartorna försvinner. Testa hemma lite först!

  Jag brukar göra så innan utlandsresor!

 2. Tack för tipset Julia. Helst av all vill jag att den ”lilla pricken” ska glida med också. Är hur som helst glad att priserna kommer att bli mer rimliga.

 3. För Nokia-telefoner så kan samtliga landskartor laddas ned lokalt i Sverige innan resan. Därefter kan du köra offline i utlandet.

 4. Okej, det borde ju iofs gå att fota dem med en iphone/ipad och på så sätt få dem med sig men för att man ska kunna ta ut riktning, följa den blå markören, så måste man alltid ha tillgång till ett nät!?

 5. Pricken följer med men man kan inte göra vägbeskrivningar tror jag. Några skärmdumpar på utvalda områden är bra som backup. Kompass finns ju oxå som egen app.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *