Till gallerian ska man ta bilen – inte cykeln

Till gallerian ska man ta bilen – inte cykeln

I helgen tog jag min Brompton till Täby Centrum för att kolla in den nyöppnade Apple Store och köpa en högtalare.

Trevlig väg ut. 12,5 km på bra vägar för cykel. Mestadels fin natur med undantag för den del som gick längs med motorvägen.

Efter den 37 minuter trevliga cykelturen vänder humöret när jag kommit fram till den fula och mycket otrevliga köpstaden. Varför väljer man att öppna nordens första Apple store här?

Inte en enda plats att ställa cykeln på. Försökte till slut låsa fast den i bänken, till höger på bilden, men det sket sig. Jag kan ta med den in och bära eller skjuta den, men jag ville ju använda mitt nya lås för att just slippa detta.

Täby Centrum är väl inte så värst intresserade av cyklande kunder helt enkelt. Man ska ha bil och inget annat. Helst en stor och fet SUV.

Det hela slutade iallafall med att jag låste fast den i ett staket på plan 1. Där stod den fint i sitt hopfällda läge och förgyllde dess fula omgivning med sin glans.

Den passar dåligt in i miljön.
 

Att ta cykeln till gallerior rimmar dåligt. Köpstaden är en idé skapad för bilsamhället. Man vill få ut mesta möjliga avkastning till minsta möjliga mysfaktor.

Det här platserna är oftast fula, sterila, omänskliga, kalla och ytterst miljöskadliga. Det håller nog många, innerst inne, med om.

Varför är de så populära då? Jo men för att det är ju så ”smidigt” att bara ta ungarna i bilen och sticka dit.

Åka bil, från port till port, shoppa, fika, äta fet snabbmat, shoppa, fika lite till, shoppa ännu mer och sen kanske gå på bio (finns numer på många gallerior), ta bilen hem och gå till sängs.

En heldag med massa kul under ett och samma tak. Så bra! Och barnen är ju också nöjda, för dom fick gå på Mcdonalds. Till och med en leksak ingick i deras meny. Kanon! Det här gör vi om redan nästa lördag.”

…konstaterer Kjell och Ann-Charlotte, nöjt och belåtet, inför varann innan de släcker lampan och somnar. En vanlig svensk mamma och pappa och deras barn som tagit deras svarta SUV till Gallerian där de varit hela dan och köpt en massa nya grejor som de nästan aldrig kommer att använda.

När jag var mindre trodde jag att Göteborg var en stad inomhus. Nordstan var det enda jag sett när vi varit där. Vi tog bilen från Vetlanda i småland, parkerade någonstans i det väldiga parkeringshuset, spenderade dagen där och åkte hem. Någon Aveny eller Kungsportsplats, såg jag inte röken av.

Sen i 10-11 årsåldern lärde jag mig att Göteborg var mer än bara Nordstan, det var ju Liseberg också.

Motsatsen till gallerior och inomhusshopping är småföretagare. Till exempel bagarier, ostbutiker, kafeér och självklart cykelbutiker. Familjeföretag som inte tillhör någon ”kedja”. Hit är man ofta hjärtligt välkommen på cykel och mysfaktorn är nästan alltid hög.

När jag berättar för folk, under dan, att jag cyklat till Täby, fram och tillbaka, tycker en del att jag är lite galen. Två gånger 36 minuter är sammanlagt en timma och 12 minuters kondition plus frisk luft.

Om jag säger att jag stod på ett löpband inne i en träninglokal i nästan två timmar till ljudet av såpoperor, talkshows och reklam från ett antal TV-skärmar upphängda i taket, då är jag tydligen helt normal. Särskilt om jag tog bilen dit. Då ingår heller ingen frisk luft. Även många träningskedjor är etablerade i Köpcentrum.

Vi cyklister är en minoritet som lever i samhällets utkant, och om minoriteter odlas ofta fördomar. Men när motoristerna blivit så feta att de varken kan ta sig in eller ut ur sina bilar, då – och inte förr – är tiden inne för revansch.

/DS

 

6 svar på ”Till gallerian ska man ta bilen – inte cykeln”

  1. Täby centrum verkar efter sin tid. Att åka bil känns ju ganska ute idag. Täby C kommer att dö i takt med att bilisterna dör, vilket de ofta gör i förtid. Kvar blir alla pigga och glada cyklister. Fast frågan om vi styr till Täby C, vi har ju ett eget liv,och det tänker vi ägna åt annat än shopping.

  2. Så sant, när själv en avgrundsdjup avsky till inomhuscentrum i allmänhet och Täby C i synnerhet. Inte ens tunnelbanan går dit för tänk om slöddret skulle kunna komma hit ut utan byte?

  3. Det är väl så att norra stockholmsområdet, med Täby, Solna osv saknar helt ett gammaldags centrum? Alltså ett torg med småbutiker av den typ du nämner. Som skapar en särdeles trivsam och genuin miljö. Jag har för mig att hela norrort (eller vad det kallas) bara består av köpcentrum, av den typen du nämner. Eller lite mindre ”köptorg” med ett fåtal butiker och en allmänt torftig känsla. Alltihop ganska nybyggt. 70-80-tals arkitektur.

    Det finns alltså inga genuina trivsamma stadsliknande småbutiks ansamlingar alls, överhuvudtaget. Norr om vasastan ungefär, eller möjligen vissa delar av Solna? Men jag kanske har missat något.

  4. Det är nog sant William. Så vitt jag vet finns det, förutom Gamla Råsunda, inget ”riktigt” centrum mellan Vasastan och Sigtuna. Men jag kan ha fel. Lite bättre söderut kanske?

  5. Pingback: Herman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *