Tour d’ÖÖ Tallin Bicycle Week

Efter att under dagen knappt sett till en enda cyklist lät det ganska orimligt att ca 2500 skulle mötas upp på Frihetstorget i Tallin vid niotiden. Det kom över 3000, allt från barncyklister till fixiehipsters. Touren, med sitt tydliga budskap, blev utan tvekan huvudattraktionen under Tallin Bicycle Week.

Kanske krävs det, för att denna mäktiga uppsamling ska vara möjlig, att cykelinfrastrukturen är näst intill obefintlig i staden i fråga. För att slåss för något så måste det först finnas ett motstånd – och det ska sägas att Tallin får Stockholm att framstå som en världscykelstad, även om det finns mycket att gnälla över här också förstås, och att det egentligen inte finns skäl att avstå nåt liknande.

Könsfördelningen var glädjande nog ganska jämnt fördelad då det här inte på nåt sätt är en fråga som tillhör det ena könet mer än det andra.

På festen efteråt försökte jag genom att snacka med lite folk bena ut frågetecknen om varför så extremt många människor valt att sluta upp i ett sånt här sammanhang. Tyvärr tycker ju inte alla att det här med att omfördela gatuutrymmet är speciellt viktigt.

Alla jag pratade med var eniga om att det här inte var en politisk cykelmanifestation utan mer en rolig kväll när man cyklar och sen festar. Att de sen även var överens om att man vill visa politikerna att man önskar bättre cykelinfrastruktur, kan ju verka en smula tvetydigt.

Men jämför jag själv med mina egna erfarenheter, till ex. Critical Mass i sthlm, som haft en väldigt tydlig vänsterprägel, var det här nåt helt annat. En öppen tillställning där alla kan vara med, oavsett politisk tillhörighet eller typ av cykel också för den delen.

Och det är värt en reflektion. Ett cykelvänligt samhälle borde man väl för sjutton kunna enas om är viktigt oavsett vilket politiskt block man känner sig hemma i. Jag menar, det vore ju glädjande om fördomen om att vänstersympatisören cyklar och moderaten kör en suv visade sig vara helt verklighetsfrånvänd och rämnade mitt itu likt mattisborgen den där speciella åsknatten ni vet.

En cykeldag där vem som helst känner sig välkommen att cykla en runda och sen en stor fest, är kanske precis så mycket, eller lite, som behövs för att folk ska vilja vara med helt enkelt.

/DS

 

3 svar på ”Tour d’ÖÖ Tallin Bicycle Week”

  1. Pingback: orange county seo
  2. Pingback: made a post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *