Undrens tid är inte förbi – en vanlig cykel på ett snabbtåg utan sopsäck på sig

Publicerat

Det var i söndags på ett snabbtåg mellan Nässjö och Stockholm som jag såg det otroliga.

Dottern och jag var på väg till bistron för att i vanlig ordning inhandla ett par påsar ostbågar och en kopp kaffe på mitt grå priokort.

Jag har för vana att slänga ett öga på packutrymmena, det är alltid intressant att se hur ansträngt det ser ut med allt som folk vill trycka in i de alldeles för snålt tilltagna packfacken.

Jag nästan stelnar till av förvåning då jag får syn på något jag aldrig tidigare sett på ett X2000. En vanlig cykel, utan plastsäckar eller något annat skydd, delvis isärmonterad och intryckt i ett av facken.

En vanlig helt inte hopfällbar cykel på ett svenskt SJ tåg? Undrens tid är inte förbi.

IMG_5520Jag tänkte ju att jag såklart måste fråga en konduktör om saken, om de på SJ plötsligt börjat lätta på europas mest strikta cykelförhållningssätt.

Men vid närmare eftertanke bestämmer jag mig för att avstå.

Tänk om jag sabbar för resenären som lyckats få med sig cykeln, då kanske hen måste ta den med sig av vid nästa stopp – om det nu visar sig att personalen på tåget inte tidigare upptäckt knarke…jag menar cykeln.

Något sånt vill inte jag vara orsak till. Så mysteriet förblir olöst, om detta verkligen var okejat eller mer troligt handlade om illegal smuggling?

Men cykel på tåg är alltid bra för kampen, för det ger tydliga signaler om att folk faktiskt vill och anstränger sig hårt för att resa hållbart och mulitmodalt trots motstånd från statsapparaten.

/DS

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *