Väljer du också ljudbok efter inläsarens röst?


Chansen är större att du vill lyssna när någon sjunger om du gillar personens sångröst. Och att du vill lyssna när någon talar om du gillar personens talröst.

Att välja bort en ljudbok för att du inte gillar inläsarens röst kanske inte låter helt obekant? Jag har hört att många faktiskt väljer ljudbok efter inläsare, i första hand och vilken bok det faktiskt är, i andra hand.

Det är tydligt att rösten har en enorm betydelse för om vi vill lyssna eller om vi väljer att stänga av. 

Vad som är en bra talröst är mer komplicerat att definiera. Smaken kan ju vara olika, precis som i musik. Men det finns undersökningar som kan ge en hint om vad de flesta föredrar för typer av röster. 

Enligt en kommunikationsbyrå i Austin, som studerat och analyserat 120 kommunikatörer inom finansvärlden så spelar det dubbelt så stor roll hur rösten faktiskt låter än själva innehållet i budskapet.

Forskare använde en mjukvara som analyserade talarnas röster och samlade feedback från en panel bestående av 10 experter och 1000 lyssnare. Talarnas röstkvalité speglade 23% av lyssnarnas utvärdering medan innehållet bara stod för 11%.  Andra faktorer var talarnas kunskap, närvaro och passion för det de talade om.

Folk som hörde inspelningar av grova, svaga, ansträngda eller läckande röster – tenderade att döma talarna i fråga som: negativa, svaga, passiva eller spända. Människor som talade med en god röstkvalité blev däremot betraktade som framgångsrika, sexiga, socialt begåvade och smarta i en studie av 74 vuxna i Journal of voice. ””We are hard-wired to judge people. You hear somebody speak, and the first thing you do is to form an opinion about them,” säger Lynda Stucky, president of ClearlySpeaking, ett röstcoach-företag från Pittsburgh.

Källa: The wall street journal Is this how you really talk?

David Sennerstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *