Vill du åka lätt? Välj en dansk.

LådcyklarSkapad av David lör, maj 22, 2010 18:14:50

Danska Christianiabikes har under 2009 släppt en tvåhjulig lättviktare. Den väger blygsamma 28 kg, och är något helt annat än Christianias något otympliga trehjulingar.

Den ser helt okej ut men personligen så föredrar jag någon av dom holländska modellerna, Bakfiets cargobike eller FF 995/996, rent utseendemässigt. Den danska tvåhjulingen har en lite sportigare look, och folk som föredrar det, kommer säkerligen tycka denna modell ser bättre ut än dom båda holländska.

Återförsäljaren av christianiabikes, Westlings cyklar, har tyvärr ett mycket begränsat antal cyklar för provkörning, så om man är intresserad av denna modell, får man helt enkelt chansa. Köp först, prova sen. Cykelförsäljaren säger att han precis sålt en och att den har bättre köregenskaper än dom trehjuliga. Jag blir sugen på att provköra en.

Internet är coolt ibland. Jag googlar bara på ”christianiabike tvåhjulig”, och vips så hittar jag mannen som har köpt det enda exemplaret som sålts i Stockholm, på ett cykelforum. Jag skickar ett meddelande och han ger mig sitt nummer, så att jag kan ringa upp. Cykelentusiaster är ofta väldigt tillmötesgående. Han berättar att han, än sålänge, är nöjd med cykeln efter att han haft den i ca: 3 dagar. Han erbjuder mig även att komma ut till Bergshamra och prova den. Jag tackar ja. Jag vill ju provköra allt.

Några dagar senare trampar jag ut till Bergshamra, genom Hagaparken, med min Brompton.

Den känns lätt. Lika robust och kraftig som FF 995 är, lika smärt och nätt, känns den här. Vilket ju är positivt när det gäller cyklingen, men om det fanns en sport som motsvarade folkrace, fast med lådcyklar, så hade FF 995 vunnit. Nu är jag tveksam till att någon kommer att använda den för det ändamålet, men känslan av att en produkt håller ”för allt”, känns ju bra. Den är smalare än FF 995 och två större barn kan inte sitta bredvid varandra på bänken utan att trängas rejält. Christianiabiken ser inte bara ut att vara en snabbare cykel, den är det också. Den är mycket mer inbjudande att cykla fort på, än den holländska tungviktaren. Cykeln har 8 växlar shimano som standard, vilket känns som en tillgång i den mördarbacke jag lätt tar mig upp för. Självklart skulle växlarna komma ännu mer till hands med 70 kg last i lådan. Ramen kan fås i grön, svart eller cremevit. Lådan är 63 cm lång och 46/36 cm bred(den smalnar av en aning framtill).

Det kommer bli svårt att välja. Både FF 995 och Christianiabiken känns som bra cyklar, men med lite olika egenskaper. Hade jag åkt på långfärdscykling skulle jag helt klart valt dansken. Skulle jag vilja att cykeln gick i arv till mina barnbarn. Då tror jag mer på holländaren.

9 svar på ”Vill du åka lätt? Välj en dansk.”

  1. That may be the right blog site for anybody who needs to seacrh for out out about this topic. You realize lots its pretty much challenging to argue with you (not that I seriously would want…HaHa). You positively put a brand new spin on a topic thats been created about for many years. Good stuff, just great!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *