Vinterparkering av lådcykel – ställa av eller använda?

Fick ett mail med en fråga igår. Publicerar svaret här.

Hej David,

En kort undran bara, jag gör mitt första år med lådcykel och nu undrar jag om vinterförvaring. Vad gör du? Står den inomhus under snöperiod eller är den helt enkelt så tålig att den uthärdar det mesta?

Allt gott, Peter
Hej Peter
Hade precis samma funderingar själv inför första vintern med lådcykel. Var ska den stå under vintern? Ett alternativ var i husets cykelrum, men då skulle den behöva kånkas ner för några trappsteg, samt ställas långt inne i ett hörn för att inte vara i vägen och göra anspråk på orimligt stort utrymme. I cykelrummet skulle den med andra ord bli avställd (fult ord) och det var ju såklart inget alternativ för en vintercyklare. Lådcykeln är fullt användbar även på vintern, inte minst att ta barn och pulka till skidbacken. Nu vet jag såklart att det inte är absolut ultimat att ha den ståendes utomhus under den här delen av året, men det är precis det alternativet vi valt under de snart sex år vi varit lådcykelägare. Att den står så tillgänglig och beredd som möjligt är en filosofi vi även tillämpar den här årstiden framför att ”ställa av” som vi hade kunnat göra. Hur har den fixat det? Bra. Väldigt bra. Trälådan kan man tänka sig är nedgången vid det här laget, men icke. Den håller sig fortfarande imponerande fin. Stora problemet är nav-växlarna när det blir kallt. De fryser och det bli omöjligt att skifta växel innan det börjar töa. Vi har löst det genom att ta in lådcykeln innanför porten nån timma innan utfärd, så att växlarna tinar. Annars får man lämna den med nån mittväxel i och köra singelspeed när kylan börjar bråka. Lycka till med din lådcykelvinter och se till att använda din fantastiska cykel fullt ut.
Ha det fint, David

3 svar på ”Vinterparkering av lådcykel – ställa av eller använda?”

  1. Vi har satt ett par lager ”svart silvertejp” på lådans övre kant, vilket förhindrar fukt att ta sig ner. Dessutom lägger vi ett par tillskurna plastskivor över lådan de dagar vi misstänker att det blir nederbörd i någon form. Funkar utmärkt.

  2. Bra tips, kanterna är väl det mest utsatta partiet. Men lådan har stått sig imponerande bra genom åren. Även om det är den som förmodligen kommer att ge med sig först.

  3. Om man inte har eget garage eller carport går det ju att lobba mot hyresvärd eller brf-styrelse att åtminstone få tak över cykelparkering, inte så dyrt och väldigt bra. Om det stort bilgarage kan lastcyklar få plats där. Här pågår ett påverkansarbete för fullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *