Alliansen öppnar upp för hopfällbara cyklar på tunnelbanan?

Alliansen öppnar upp för hopfällbara cyklar på tunnelbanan?

Igår presenterades Stockholms läns landstings budget. Med andra ord en massa förslag som främst berör vård- och kollektivtrafik.

I budgeten kan man bl.a. läsa om landstingets plan för en förbättrad kollektivtrafik.

Under rubriken ”Ett hållbart resande”, i budgeten, går man så långt att man t.o.m. menar att det ska bli tillåtet att ta med hopfällbara cyklar i kollektivtrafiken.

”Hopfällbara cyklar
ska få medföras i kollektivtrafiken och i övrigt ska möjligheterna att kombinera
kollektivtrafiken med cykel fortsätta att förbättras.”

Men det har ju aldrig varit förbjudet?

Det var som sjutton vad cykelliberalismen fullständigt flödar hos Landstinget. Vad är det som hänt?

Det finns bara ett litet frågetecken. Hopfällbara cyklar ÄR tillåtet att ta med i kollektivtrafiken. Så vitt jag vet har det alltid varit det. Det vet de t.o.m. själva på SL om man ringer kundtjänst och frågar. Alla förutom den tunnelbaneförare som tvingade ut min tjej Hanna från en av vagnarna och hänvisade till SL:s cykelförbud som han inte visste inte gällde för ihopfällbara cyklar.

Förbättrade omständigheter för oss cyklister är bra; men att alliansen försöker plocka poäng genom att lägga fram förslag som redan är i bruk – är mindre snyggt.

/DS

 

4 svar på ”Alliansen öppnar upp för hopfällbara cyklar på tunnelbanan?”

  1. Ja det är väl som att föreslå att paraplyer ska tillåtas i kollektivtrafiken. 🙂

    Men om man kollar noga på SLs hemsida är det bara barncyklar utan kedja som får tas med utan vidare. Fällbara får bara tas med om de ”förvaras i en väska”. Sträng taget räcker det alltså inte med fodral.

    Jag tolkar förslaget som att hoppfällbara cyklar får tas med, punkt slut.

  2. Min gissning är att när SL formulerade de där reglerna så visste man helt enkelt inte att det finns smidiga överdrag till de flesta hopfällbara…Man trodde nog det var väskor som gällde helt enkelt.

    Vad gäller Landstinget så är det nog så att de utgått från att alla cyklar är förbjudna (förutom pendeltåg när det inte är rusning). De har inte så bra koll, jag har varit lite politiskt engagerad. Så det är nog lite som ”paraplyteorin” ändå i praktiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *