Är en lådcykeltrend på intåg eller är Bugaboon ohotad prio ett?

Är en lådcykeltrend på intåg eller är Bugaboon ohotad prio ett?

I senaste numret av Mitt i kan man läsa om att lådcykeltrenden har nått Stockholm. Är det äntligen så att fenomenet börjar lukta trend?

När vi köpte vår för drygt två årsen, kände vi oss ganska ensamma som lådcykelfrälsta. Många hade aldrig sett nåt liknande och den obligatoriska frågan, från speciellt män blev:

”Är det en egen uppfinning som du har satt ihop själv?”

Mitt standardsvar:

”Nej, tyvärr. Den är importerad från Holland.”

NU är de en vanligare syn, än för ett par årsen, det råder det ingen tvekan om. Att påstå att det blivit en trend bland gemene man och barnfamilj vore att överdriva men däremot, som man kan läsa i artikeln, så växer antalet lådcyklar bland välbärgade bostadsområden och trendkänsliga familjer.

Har hört det förr: att den typiska lådcykelspekulanten oftast är högavlönad och akademiker.

Med tanke på att många har en bild av lådcykeln som bohemernas fortskaffningsmedel, kan man tycka att det är en aning förvånande att det enkla men geniala fordonet attraherar de välbärgade.

Tyvärr råder ofta uppfattningen att tio till femtontusen, är för mycket att lägga på en cykel. Många vänder hem redan i dörröppningen och drömmen om ett lådcykelliv slås i spillror när de får reda på prislappen.

Helt oreflekterande tröstar de sig med ett inköp av en Bugaboo barnvagn för elvatusen. Med tillbehör ett par tusenlappar till.

Man bryr sig inte om att besvära sig med att göra kalkylen – eller ens tänka tanken att trettontusen för en lådcykel är rimligt men för barnvagnen – tveksamt.

Där vi bor rynkar många på ögonbrynen (färre nu) när de fått höra vad vi gett för vår lådcykel, men familjen med Bugaboon smiter obemärkt förbi, okritiserad.

Hoppas nu att indoktrineringen upphävs och att man börja resonera innan man avfärdar cykeln som ett orealistiskt köp.

Lådcykelns kostnad är en fjärt i Lappland jämfört med hur mycket den kommer betala tillbaka.

Bara man har förnuftet med sig, att prioritera rätt.

/DS

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *