Brompton släpper elcykel 2011

Elcyklar har inte riktigt tilltalat mig. Dom är ofta ganska fula och jag tycker personligen att det förstör charmen med cykling en smula. Däremot så är det är en bra lösning för den som har ambitionen att cykla men inte vill komma fram svettig till jobbet. Eller för den som bor i en extremt kuperad terräng och helt enkelt behöver lite support från en elmotor.

Enligt en artikel från ”Fastcompany”, så är Brompton på gång med nåt alldeles speciellt. En slags elmotor som känner av hur pass mycket energi den ska tillföra, beroende på hur mycket kraft du trampar med.

http://www.fastcompany.com/1665793/interview-will-butler-adams-ceo-of-brompton-bikes

Prylnörden i en kan inte riktigt låta bli att inte bli lite intresserad. Det finns ett engelskt företag som heter ”The electric wheel company” som erbjuder elmotorer för montering på Brompton som ska tillföra minsta möjliga vikt. Men en stor poäng med en hopfällbar cykel är just att den ska vara lätt. En sån elmotor skulle ändå tillföra 2,2 kg som är fast monterat på cykeln och ytterligare 3 kg i form av ett batteri som sitter fast i en väska, som fästs framför styret. Man tar alltså av väskan och batteriet när man bär cykeln.

Min Brompton väger ca. 11,5 kg och det är i mesta laget för att den inte ska bli otymplig att bära. Att öka på vikten ytterligare skulle förta mycket av den funktion en Brompton erbjuder, så för mig blir detta helt ointressant.

Men vem vet. Kanske Brompton kommer att erbjuda en ultralätt och helt genial elmotor nästa år. I så fall kommer jag nog skaffa en, om det nu visar sig att jag inom en obestämd framtid, inte kommer att vara förmögen att ta mig fram av egen kraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *