Försäkringar

Det är många som frågar mig om jag inte är rädd att vår dyra Bakfiets ska bli stulen. Våra Bromptons är ju minst lika dyra tillsammans, men dom tar man ju med in i lägenheten och det är ganska sällan man låter den stå ute under en längre tid. Därmed minskar sannolikheten ganska rejält att dom skulle bli stulna.

Vad gäller lådcykeln så behövdes en ny hemförsäkring, den vi hade var för dålig. Cykeln står utomhus hela tiden. Det skulle vara svårt att krångla in den i cykelrummet varje gång, och poängen är ju att den ska vara lättillgänglig när man vill använda den. Enligt återförsäljaren är både lådan och cykeln konstruerad för att kunna stå ute i ur och skur. Stöldrisken då? Jag använder ett Abus klass 3-lås, vilket du behöver nån typ av vinkelslip för att komma igenom. Cykeln står alltid ”förtöjd” i nån typ av lyktstolpe eller liknande. Trots låset så finns ju risken för stöld och då är det bra att kolla med sin hemförsäkring om vad som gäller. Vi hade tidigare ett bolag som heter Moderna försäkringar. Ett uselt försäkringsbolag om man har en dyr cykel. Deras hemförsäkring ersätter dig bara upp till 8000:- av cykelns värde, vid stöld.

Folksam däremot har jag bra erfarenheter av och det visade sig att dom ersätter dig ända upp till 20 000:- av cykelns värde. Då pungar du ut 1500:- i självrisk. En mindre risk är skadegörelse på cykeln. Om nån skulle få för sig att slå sönder lådan eller på annat sätt förstöra cykeln så finns en allriskdel att köpa till. Sammanlag betalar vi 160:-/mån för denna försäkring. Vi blir varken ruinerade eller behöver vara så värst oroliga för stöld eller skadegörelse. Så det kan vara värt att se över sin hemförsäkring. Det verkar variera en hel del i hur mycket du får ut.

Nog om försäkringar. Idag kommer svärfar på besök. Jag ska banne mig bjuda honom på en åktur i lådcykeln. Hoppas han vill. Jag ska ta ett kort, så får ni se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *