Airbnb, ollningsfördomar och rykten om kassa lånecyklar

Börjar denna måndagsmorgon med att stolt och helt ojantelagiskt tipsa om mitt eget nypublicerade gästinlägg ”Dagbok från en hopfällbar cykel – Berlin Dag 1”, på Medveten konsumtion, som jag är himla stolt över. Läs. Tror att jag lyckas förmedla min förkärlek till tågluffande med cykel.

Och nu lite mer om Delningsekonomi eller Sharing economy som säkert kommer att bli vidare spritt då vi svenskar oftast föredrar amerikanska begrepp på nya företeelser.

Jag har under helgen haft mina första Airbnb-gäster. Främande människor som man hyr ut hela eller delar av sitt boende till. Yta man inte använder ska tillfälligt kunna nyttjas av nån annan, lyder filosofin.

Passar mig perfekt. Tycker inte det är ett dugg konstigt att öppna upp mitt hem och jag kommer säkerligen själv föredra denna form av boende när jag är ute och vikcykelluffar. Så mycket mer intressant att få lite socialt utbyte av lokalbor än att bo på vanligt tråkhotell.

Trots att recensioner utbyts och att man kan få veta både det ena och det andra om både värd och gäst innan bokningen verkställs, fylls en hel del av mina vänner av obotlig ollningspanik när jag berättar om mitt nya mikroentreprenörskap.

Att på allvar misstänka att ens gäster skulle springa runt och olla (eller snigla) porslin, tandborste, ugnsluckor etc, är bara ett tecken på självdestruktivt beteende, och att göda sin fördomar om människor som man bara inte sagt hej till. För visst är det så, att efter man hälsat, sticker alla vulgära ollningsföreställningar och gömmer sig på studs.

Nog om ollning. Mina första Airbnb-gäster har varit alldeles föredömliga och garanterat ollningsfria (oj nu kom det igen), nu ser jag fram emot fredag då nya gäster checkar in (en amerikanska och en fransyska som ger ett superkäckt intryck via deras profil).

Man bjuder på frukost, snackar och tipsar lite, sen ger de sig iväg för att göra stan. Denna helgens gäster, ungt par en portugisiska och en svensk, blev skeptiskt inställda när jag tipsade om Stockholms lånecykelsystem, och visade mig riktiga skräprecensioner från Visitsweden. ”Dåliga skitcyklar som tappar delar och har oftast totalkollapsat innan man kommit fram till sitt slutmål”, lyder många omdömen.

Har fått intrycket att de är populära och att turister uppskattar dem. Ska, om jag får tid, själv prova, leka turist och skriva en recension. Vill veta vilket som förtjänar att rekommenderas och inte.

En ny stad ska ju upptäckas med cykel och håller inte hyrcykelsystemet (sorgligt isåfall) måttet får jag väl investera i ett par bättre skruttisar att ha till hands för mina besökare.

/DS

 

7 svar på ”Airbnb, ollningsfördomar och rykten om kassa lånecyklar”

  1. Jag har använt city bikes i två år och kan konstatera att förutom deras kassa öppettider 06-22, är det ett utmärkt sätt att göra stan. Man kan åka på en usel cykel nån gång, men det gäller bara att göra en snabb kontroll innan man kör iväg.
    Rekommenderas!

  2. Ett låne cykelkort är alltid najs även om man inte turistar. När man har polare utan cykel behöver man ofta en extra. Eller så hamnar man någonstans utan sin cykel och måste komma hem…

  3. Jag har använt hyrcyklarna när jag varit i Stockholm och konceptet som sådant är ju verkligen klockrent men tyvärr tycker jag cyklarna håller rätt kass kvalité. Jag litar helt enkelt inte på cyklarna och känner mig rätt osäker när jag cyklar på dem. Instämmer om öppettiderna men vill också tillägga att de gärna hade fått vara öppna en större del av säsongen samt att det gärna också hade fått vara billigare med korttidshyra. 165 kr är rätt dyrt för tre dagar. Jämför med Göteborg där 3 dagar kostar 10 kr och en säsong 75 kr.

  4. Jag har använt hyrcyklarna när jag varit i Stockholm och konceptet som sådant är ju verkligen klockrent men tyvärr tycker jag cyklarna håller rätt kass kvalité. Jag litar helt enkelt inte på cyklarna och känner mig rätt osäker när jag cyklar på dem. Instämmer om öppettiderna men vill också tillägga att systemet gärna hade fått vara öppet en större del av säsongen samt att det gärna också hade fått vara billigare med korttidshyra. 165 kr är rätt dyrt för tre dagar. Jämför med Göteborg där tre dagar kostar 10 kr och en säsong 75 kr.

  5. Åsikterna verkar ju gå isär, kan det vara så att de är ok i början av säsongen men att det slarvas med service och man får en annan upplevelse i slutet. Håller med om att öppettiderna är snåla. Trehundra för ett säsongskort är prisvärt, om de nu håller. Ska prova själv snart

  6. Apropå hyrcyklarna; på de stora reklamaffischerna på stan marknadsförs de med meningen ”Låna en cykel”. Men det kostar ju att ’låna’ dem och då är väl texten vilseledande?! Någon som förstår hur det är tänkt? Visserligen ingår de väl i SL-kortet men det kostar ju pengar, så gratis kan de aldrig få dem till! *irriterad*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *