Trött på kassa cykellysen – särskilt Knog

Inte lätt att få tag på små vettiga batteridrivna lysen.

När Knog introducerades, fick jag förhoppningar om att jag till slut ”funnit ljuset”. Smidiga, starka och snygga. En designprodukt som hittat till stans mer seriösa cykelbutiker.

Men nu vet jag bättre. Knog är inget annat snyggt förpackade överprissatta skräpprodukter. Efter att mina två första gått sönder öppnade jag upp för att det rört sig om måndagsex. men efter minst fyra haverier säger jag: Aldrig mer Knog.

Asaklitt, Clas Ohlsons eget lågprismärke, lyckades visst ta hem kampen om bästa lås när Plus testade förra året.

Det gjorde intryck på mig och fick mig att tro att kvalitén även smittat av sig på deras cykellysen. Men icke. Köpte ett i början av året som redan gnolar på sista. Då blir plötsligt hundrakronorslyset en både dyr och omiljövänlig historia.

Batterifria Reelight, som drivs av magneter man sätter fast mellan ekrarna, har jag fått rekommenderade och varit riktigt nära att kränga flera gånger. De tilltalar mig starkt med sin miljösnällhet i all sin enkelhet. Men att sätta såna på sin Brompton borde inte vara helt lyckat då utbuktande delar lätt skadas, speciellt när man bär cykeln, även om de inte direkt behöver inkräkta på själva hopfällningen.

Nu har jag iallafall bestämt för att inte chansa på fler tveksamma lampor. Har ju ändå en med mig – alltid. Så varför inte utnyttja den? Så är det här lilla ilandsproblemet ur världen.

Telefonen är bra till mycket och funkar ypperligt som cykellyse. Man slarvar inte bort den, den är alltid med och det är bara att vrida dess cykelhållare (där mobben sitter som gjuten) ett kvarts varv ner. En lösning jag bara använt i reserv, ska nu bli standard.

Funkar perf

Bak då? Konstigt nog är det framförallt Knogs framlysen som gett upp i förtid. De med rött sken har hållt. Kanske för att de sitter mer skyddat strax under sadeln. Så baklysen har jag på lager ett tag framöver.

Baklysena håller bättre

Och batteri då? Ja, batteriproblem får man ju med en smartmobil ibland. Men ska se till att ta med laddaren till jobbet hädan efter. Kanske skaffar jag ett liten extra usb-strömkälla att ha i reserv.

Att taga vad man haver, är guld ibland.

/DS

 

9 svar på ”Trött på kassa cykellysen – särskilt Knog”

  1. Jag köpte ett ledljus från kina på ebay för ca 350kr. Helt überbrutalt ljus om man inte bara vill synas utan också se något själv. Den har tre ljuslägen, låg, full och en helt menlös strobe funktion. Lampan kanske är lite för mycket om man bara cyklar i stan där det finns gatljus men om man är lite offside så kommer det verkligen till sin rätt. Lampan är väldigt gedigen med aluminiumhus och oringstätat glas. Rekommenderar verkligen denna lampa. Ni hittar den om ni söker på ’7x cree xm-l t6 bike light’. Jag var dock tvungen att köpa en adapter till laddaren för att den skulle passa våra vägguttag.

  2. Jag kör med Cateyes cykellyse http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=719111. Upplever dem som små och nätta samtidigt som ljusstyrkan är god. Dock så är själva spärren, som håller lyset fast på hållaren, av någon outgrundlig anledning gjord av plast. Eller det outgrundliga ligger ju i varför man väljer att prioritera lägre tillverkningskostnader istället för ökat kundvärde. Har bytt ut ett framlyse av den anledningen (att den gick sönder alltså), vilket gick på garantin,

  3. haha he4rligt. Jag te4nkte detsamma i morse, ne4r jag gick ut med sornpoa se5 se5g jag pe5 min cykel som stod i cykelste4llet och verkligen se5g ledsen ut. Me5ste ve5rda den ne5gon dag. Eller en ny cykel :)Me5ste inff6rskaffa cykelstol till barnen ockse5..

  4. Kanske är något att testa. Drygt att behöva hålla på att byta massor av batterier hela tiden och det är inte bra för miljön heller.
    MVH Samuel Björkering
    cykelevangelisten.blog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *