Drömåket

Det har hänt många gånger att jag skjutsat vuxna i vår lådcykel. Senast i lördagskväll så turades jag och polarn om att skjutsa varann mellan Gamla Stan och Vasastan. Man sitter oförskämt bekvämt i den väl tilltagna lådan och om man turas om att trampa så är blir det plötsligt ett långfärdsfordon. Många gånger väljer jag lådcykeln istället för min Brompton även om man i saningens namn kommer fortare fram med den smidiga och lättcyklade ihopfällbara. Men Bakfietsen är ändå extremt lättrampad i platt terräng och funkar bra i dom flesta backar. Då talar jag om med lite eller ingen last i lådan. En tio kilos bebis är ju inga problem heller. Däremot finns det backar i Stockholm som är tuffa och med en vuxen eller tungt lastad låda blir det en riktig pärs att ta sig upp. Med andra ord så uppstår ibland situationer då man hade haft glädje och nytta av lite elektroniskt hjälp.

Jag är delad vad gäller el-cyklar. Men det kan inte undgå mig att fantisera lite om vilket konkurrenskraftigt  och mångsidigt fordon vår lådcykel skulle bli med möjligheten till lite hjälp i just tuffa uppförsbackar. Trots att man ska åka en bra bit och uppför några broar och backar på vägen så skulle Bakfietsen ändå vara det givna valet. Dom flesta elmotorer man sett hittills har sett ganska klumpiga ut men med ett ”Copenhagen Wheel” (se tidigare inlägg) som öppnar för möjligheten att ladda batteriet genom att cykla kan man fantisera vidare. Sen finns en väldigt smidig elmotor från V-fiets som också verkar väldigt smidig att montera, och att ta av och på. Se video.

Spännande att se vilka alternativ av elmotorer som dyker upp i framtiden. För vi har bara sett början. Det kan jag lova. Nästa sommar släpps ”Copenhagen Wheel” ut på marknaden. Spännande värre att se hur det tas emot.

Mitt drömåk är i nuläget: En Bakfiets long med ett vitt kapell, el-motor (gärna ett köpenhamnshjul eller liknande princip), Brookssadel antikbrun, ett annat mer klassiskt lyse där fram, skinnhandtag från Brooks.

Vilken kärra det skulle bli! En riktig ”carkiller”.

/ David

Ett svar på ”Drömåket”

  1. Pingback: Arturo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *