En nära döden upplevelse när hyresvärden var på väg att ta min cykel

Måste bara skriva av mig. Sitter här vid köksbordet alldeles kallsvettig.

Det ringde på dörren för ungefär en kvart sedan. Jag var iklädd endast kalsonger så det tog ett tag innan jag fick på mig brallor och kunde öppna.

Jag såg ryggen på hyresvärden, hon hade tröttnat på att vänta och var på väg bort, jag hojtar till, hon vänder sig om och säger

”Vi rensar cykelrummet på omärkta cyklar, du har fått en lapp om det” Jag har väl inte fått någon lapp om att de ska märkas tänker jag och svarar ängsligt

”Men ni slänger inte nyare cyklar va?” med min fina mattsvarta Montague i tankarna.

”Jo, ALLA som inte är märkta”

Hjälp, tänk om jag inte varit hemma, eller öppnat dörren någon sekund senare när värden varit utom synhåll.

Då hade de transporterat bort min fina cykel till nån enslig läskig soptipp (eller skänkt bort den) och resten av året hade varit förstört.

Ibland har man marginalerna med sig.

Jag rusade såklart ner och märkte den direkt; så situationen är nu under kontroll. Pust.

/DS

10 svar på ”En nära döden upplevelse när hyresvärden var på väg att ta min cykel”

  1. Har själv Pro kittet på alla mina cyklar. Lätt att montera. Var bara försiktig så man inte får fingeravtryck på klistersidan vid montering. Då blir det inte snyggt iom att dekalen är delvis transparent. Har ingen bra story om hur jag på något vis räddats pga pegatins.

 1. Är det där agerandet från hyresvärden ens lagligt? Har själv råkat ut för liknande saker. Tycker det är bättre att hyrsvärden märker cyklar med en tydlig markering. Efter ett ÅR eller så kan cyklarna möjligen tas bort.

  1. Lagligt, vet ej, på gränsen säkert, men hon är helt enkelt trött på alla som lämnar kvar sina cyklar när de drar och har inte riktigt koll på vilka som tillhör vilka. Positiva är att man får plats i cykelrummet igen.

   1. Förstår det. Tycker ändå att det borde vara någon slags ”omvänd bevisbörda” – att det är hyresvärdens uppgift att påvisa att vissa cyklar inte används (genom att märka och att ägarna sedan får ett år eller så på sig att plocka bort markeringarna från de cyklar som faktiskt används). Att kräva att hyresgästerna i ett ganska smalt tidsutrymme ska märka sina cyklar blir skumt – man kan ju faktiskt vara på en månadslång resa…

   2. Nej, det är inte lagligt. Hyresvärden kan omhänderta ”övergivna” cyklar, men måste då dels anmäla omhändertagandet till polisen och dels ställa cyklarna i förråd minst tre månader innan dom avyttras. Om cyklarna skall kunna klassas som övergivna så måste information om märkning gå ut till hyresgästerna i god tid innan, helst vid upprepade tillfällen.

 2. Det här har också hänt i mitt hus (bor i hyresrätt) men då satte de även upp lapp i porten och så hade vi hela våren och sommaren på oss att märka upp våra cyklar.

  Din värd / vaktmästare måste veta att du är cyklist eftersom hen ringde på din dörr. Vår vaktmästare brukar ringa på min dörr när jag har ställt den i trapphuset. Vårt cykelförråd ligger i källaren och hissen är trasig titt som tätt och han vet hur min cykel ser ut. Nu har jag dock kommit på (efter ett par år) hur jag kickar igång den hissen igen när den stannat mellan två plan (det är en varuhiss).

  1. Tryck på nödstopp
  2. Dra ut nödstopp genom att vrida på den
  3. Tryck på återställ nödstopp
  4. Tryck på återställ larm
  5. Tryck på upp eller ner

  Då rör sig hissen trots att något blockerar en ljuscell (en liten pappersbit räcker).

  Vågar inte skriva upp detta till mina grannar för då kanske hissreparatören sätter lås på säkerhetsskåpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *