Filmserien Bilar olämplig för barn

Nästan alla barn älskar den animerade filmserien Bilar. Utom vår Bella då, eftersom vi valt att hålla henne borta från olämpligheter som lätt kan ge de små skruvade samhällsideal.

Tar jag i nu? Ja, men hon måste bli mer ståndaktig innan hon utsätts för dålig propaganda med syftet att göra bilsamhället ännu mer dominant i stadsinfrastrukturen.

Det är osmakligt att, som i Pixarfilmerna, ge bilar person- och karaktär, när de i själva verket är stendöda ohållbarhetsmaskiner.

Barn är mjuka och bilar är hårda. Det kan ingen förneka.

Men varför är jag så uppriven då? Tar jag inte i lite väl mycket i mitt fördömande av dagens småbarnskultur? Absolut men…

…det är nämligen på det sättet att vi varit med om nåt väldigt alarmerande, och om vi inte säger stopp nu – kommer utopin om hållbara städer med ren luft, där man tar sig fram genom att cykla, gå- eller åka kollektivt – aldrig att bli verklighet.

Vi var nämligen hos Bellas bästis och hans familj, här om kvällen.

”Då är det nog dags för oss att gå hem”, säger Hanna efter ett par timmar.

”NI KAN INTE KOMMA HEM FÖR NI HAR INGEN BIL” svarar Bellas lilla bästis så att både Hanna och jag bara står och gapar.

Bästisen är fullständigt besatt av filmerna Bilar och redan av den uppfattningen, innan tre år fyllda, att om man inte har bil, kan man heller inte ta sig hem. Det är sorgligt.

Barn måste hållas borta från den här typen av underhållning. Varför finns ingen motsvarande animerad filmserie Cyklar – att ta till som motgift.

/DS

 

26 svar på ”Filmserien Bilar olämplig för barn”

 1. Som vanligt är det väl offensiv som är det viktiga. Inte defensivt, har själv funderat på cykelleksaker, ge bort en cyklande docka. 🙂

 2. Det är för mycket motordrivet överhuvudtaget bland leksaksutbudet. Undrar hur många leksaksbilar varje svenskt barn har i snitt? 40?

 3. Det här var något av det förnumstigaste jag läst på länge. Klart att bilkulturen är införlivad i vårt samhälle, precis som många saker är det som inte är hållbara (Ätande av industrikött, fossila bränslen, giftiga plaster som hamnar i naturen). Barn älskar många saker som har koppling till dessa problem (tex McDonalds, åka GoCart, massor av plastleksaker)

  Men du drar ju alldeles för tydliga paralleller mellan Pixar-bilar och bilar som transportmedel! Jag tror knappast att denna koppling är så stark för små barn så att de tillmäter sin EGEN familjs bil en massa personlighet! Eller har du sett exempel på detta? ”Heeej, min Volvolina, vad roligt det ska bli att åka med dig?” Exemplet ovan är ju bara alldeles för vagt tycker jag för dina argument! Att tillmäta saker personlighet är ett känt grepp inom alla sagor och berättelser, framförallt inom den moderna tecknade traditionen. Att vissa saker är ok att ge personlighet (kvastar och kaffekannor) men inte bilar är för mig helt barockt. Snarare är det ett bra uttryck att illustrera kommunikation och känslor, medmänskliga sidor som alla barn behöver lära sig.

  Bilar är i ett barns värld roliga, man ser dem överallt, de brummar och låter och rör på sig. Att det kan bli en bil som dödar ditt barn en dag är barnet lyckligt ovetande om, och är desto viktigare att prata om. Sakernas tillstånd är som dem är i stor utsträckning, men det viktiga är ju diskussionen med barnet! Att prata om hur saker kunde vara. Att det finns stora problem med biltrafik. Inte att hålla dem ovetande om allt, hur fan ska man kunna det i en värld där de nås av aldrig nog så sublima budskap när de är så små som två år.

  När jag var liten ritade jag av Ferraribilar, följde med min kompis på Power Big Meet för att titta på gamla bilar, lekte med MicroMachines, bilbanor, byggde legobilar. Jag såg ingen koppling mellan detta bilintresse och vår gamla Toyota, trots att vi bodde i ett radhus långt bort och var extremt bilberoende. Men sedan att ingen problematiserade bilsamhället med mig, att ingen lärde mig om att bilismen enligt den samlade forskningen gör oss feta, panka, skapar döda städer med låg ekonomisk aktivitet och få sociala förbindelser, skapar en sabbad stadsplanering där alla människor har långt till allt och isoleras, det var däremot synd. Om någon tagit diskussionen med mig så hade jag definitivt varit mer ”ståndaktig”, men knappast om någon inte låtit mig titta på Herbie och Flåklypa Grand Prix, en av de roligaste filmer jag sett som liten.

  Vad blev jag då? Jo en helt övertygad urbanist utan bil med god insikt i forskningen på området. Man kan inte skydda, bara diskutera, problematisera och då ger man verktyg. Jag tror inte på renlärighet, bara på diskussion.

 4. Jo, och om ni gör allt för att skydda henne från detta så ser jag framför mig även en fin tonårsrevolt med en 18-åring som direkt köper en Jeep på lån för att kunna sladda runt i skogen som Tina Thörner. Ha det så kul!

 5. Fattar din poäng Joakim. Nu var inte inlägget menat så allvarligt, utan lite mer på skämt. Kanske inte framgår i tonen. Jag är inte förbannad på ”Bilar” på allvar, även om bag har svårt att förstå vad barn gillar så mycket med just den.

  Ändå lite kul att en treåring som nästan är besatt av filmerna uttrycker sig på det sätt: Ni kan inte komma hem för ni har ingen bil.

  Lätt att, om man vill, dra vissa paralleller…men mest lite skoj.

  Bella har en massa små leksaksbilar. Vill ju undvika en revolt och få henne att känna att hon valt själv;)

 6. Ok, ursäkta, kände inte riktigt det humoristiska greppet. Bra Robert, nu kör vi. Vad kan vi mer få fram?

 7. Nice weblog here! Also your web site rather a lot up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 8. Jigsaw puzzles are a popular type of visual challenge, but others incorporate games that require you to find hidden objects, designs, or patterns within a larger picture or
  grid. Since ongoing learning seems to help fend of mental decline,
  take advantage of free of charge classes to learn new skills.
  To boost your brain’s fitness and your human body’s fitness, try a brand-new sport
  or require a free dance lessons. Run by video gaming giant Electronic Artistry, is one of the busiest on the web gaming sites on the internet.Many
  new players master the game and develop their skills in free bingo sites just before moving on to pay-to-pay sites.
  Another method of finding free games is by going on a bingo portal, and seeing which free sites have
  been pointed out on these portals. Many portals also feature reviews,
  or a selection of the free sites they vote to be the greatest.
  This method is a very great way of ensuring that the selected free site is
  reputable and good. There are many categories of
  games.Once you are done with all the required formalities of launching as account, you can anytime login on the website with your particular qualifications and play totally free games
  online. This specific game gradually began to be liked by many
  people with no wonder it has topped the chart of most online games.

  There are your five varied types of floor tiles in Mahjong online games and you must offer a thorough reading with them to grab more information within the game.
  Offers sports and education game titles for kids.
  Among all on the web adult games, THREE DIMENSIONAL sex games are definitely the most
  interesting and stimulating. You furthermore get a wider number of alternatives and possibilities by simply actively
  playing these online games. The most eye-catching factor of these fun games is the graphics which are enormously comprehensive.
  For the uninformed men and women, AChat is one
  of the many favorite adult game titles online.
  All you need to do is to be able to download and install this computer software on your
  computer. It has transformed the way online games are usually played.This myspace games on the myspace page
  will probably be highly enriched when you link yourself to See the many links that are posted on the site and
  add it to your bebo games page. Friends and family will love you all the more for it.
  You will great about your page because it is loaded with the latest online games and the
  most popular types too. Paul Pzelf works for – Myspace Games Myspace Codes –
  an online site which provides 2300 Myspace Games.

 9. Great items from you, man. I’ve remember your stuff pror to and
  you’re simply too great. I redally like what you have obtained here, certainly like what you are stating annd the
  way in which through which you are saying it. You’re making itt enjoyable and you ontinue to
  care for to stay it wise. I can not waiut tto read much more from you.

  This is actually a tremendous site.

 10. Though there is no perfect health care therapy for this affliction, Tinnitus-Miracle critique demonstrates that this method can remedy Tinnitus in a natural way.
  He cherry picked therapies from diverse backgrounds that showed promising final results, refined them and pieced them with each other into what was
  to come to be a powerful and enduring cure for tinnitus.
  He became the living and walking instance of his remarkably thriving treatment inside of a few weeks
  of employing the strategies.

 11. So when you set goals and achieve them, this will make you to be able
  to have a high degree of self esteem and confidence in yourself.

  We highly recommend online dating sites, because they provide you
  with more opportunities. She should not feel that you
  are merely looking for a sex partner to have free sex.

 12. If these treatment options are already tested out and absolutely nothing seems to deliver the results, your physician might recommend that you visit a specialist in the area just like an audiologist
  to figure out if a different course of treatment should be used.
  The researchers wanted to see if they could activate more brain cells to become more responsive to the tone over a length of time.
  He became the living and walking instance of his remarkably thriving
  treatment inside of a few weeks of employing the strategies.

 13. Thomas Coleman’s Tinnitus Miracle Method goes
  beyond ”white noise” CDs and habituation. The sound is generally a buzzing,
  ringing, or hissing, even though it can also sound like other noises.

  In order to take into account all three spatial dimensions, these
  ducts are in perpendicular alignment to each other,
  so that any motion, forward or backward, left or right, up or down, or
  any combination of motions can be processed properly.

 14. If these treatment options are already tested out and absolutely nothing seems to deliver
  the results, your physician might recommend that you visit
  a specialist in the area just like an audiologist
  to figure out if a different course of treatment should be used.
  The sound is generally a buzzing, ringing, or hissing, even though it can also sound like other noises.
  — The website link between appears in your ears plus the emotional brain and what could
  be performed to alleviate this.

 15. Hi, i feel that i saw you visited my site thus i
  got here to return the desire?.I’m trying to
  find things to enhance my website!I guess its ok to use
  some of your ideas!!

 16. Pingback: Baidu
 17. Pingback: Lumosity
 18. Pingback: Advocare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *